Město prohrálo soud, likviduje cyklostezku do nákupní zóny, nahradí ji provizorium

Cyklostezka z Jungmanovy ulice do nákupní zóny u výpadovky z Hradce Králové na Pardubice bude muset ustoupit provizornímu řešení. Krajský soud nedávno nařídil radnici odstranit část cyklostezky. Nová náhradní cyklostezka s mlatovým povrchem povede v bezprostřední blízkosti té původní a nebude zatížena majetkoprávními nejasnostmi.

Jak uvedla tisková mluvčí magistrátu Magdalena Vlčková, původní komunikaci město získalo po dostavbě hypermarketu Tesco v roce 2001. "Město ale bohužel nezískalo všechny  pozemky, přes které komunikace vede, navíc měl původní vlastník komunikaci povolenou pouze na dobu určitou. Město proto začalo obratem jednat  o realizaci nové cyklostezky a o prodeji potřebných pozemků," informovala Vlčková. Se souhlasem vlastníka pozemku (z nějž teď má být komunikace odstraněna) se podařilo získat jak územní rozhodnutí, tak stavební povolení.
Bohužel pro město se majetkové poměry k pozemku ale nakonec nepodařilo vypořádat. "Veškeré pokusy o prodej či další způsoby dohody s vlastníkem pozemku selhaly, a to navzdory opravdu intenzivnímu jednání obou stran," uvedla Vlčková. Byla proto postavena pouze část nové cyklostezky, zbytek již dokončen nebyl, vlastník nevypořádaného pozemku navíc podal žalobu, na základě které se domáhal odstranění původní komunikace. Krajský soud potvrdil rozsudek soudu okresního, jenž uložil městu odstranění komunikace, a to do třiceti dnů od právní moci rozsudku. "Proti tomuto rozhodnutí už není možné se odvolat. Město je tudíž povinno v uvedených lhůtách, které jsou nestandardně krátké, zajistit splnění rozsudku," dodala Vlčková.
Protože je cesta občany hojně využívána jak pro rekreační účely, tak pro dopravu do zaměstnání, hledalo město jiné východisko. Cyklistům tak možnost průjezdu upřena nebude. "Alternativní řešení jsme našli na sousedních městských pozemcích a v dohodě s dalšími vlastníky přilehlých pozemků. S nimi jsou smluvní vztahy k pozemkům připraveny tak, aby do budoucna zaručovaly využití stezky pro Hradečany,“ dodává vedoucí odboru správy majetku města Ondřej Votroubek.
Cesta s mlatovým povrchem sice není tak komfortní jako povrch asfaltový, nicméně bude zajištěna možnost průjezdu cyklistů do doby, než bude majetkově i z hlediska stavebních předpisů dořešena výstavba nové asfaltové cyklostezky po nově vytipované trase. Výstavba několik desítek metrů cyklistického mlatového obchvatu započne bezprostředně po odstranění řešeného úseku sporné cyklostezky a cyklisté budou moci v brzké době využít této spojnice.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme