Město podpoří mladé studenty, rozdělí mezi ně téměř 400 tisíc

Ilustrační foto z akce středoškolských studentů | Majáles 2013
Ilustrační foto z akce středoškolských studentů | Majáles 2013

Více než třicítku středoškolských studentů trvale bydlících v Hradci Králové letos podpoří město rekordní částkou 396 tisíc korun. Peníze směřují nadaným a nemajetným studentům, kteří splnili podmínky a žádost stihli podat do konce května.

Nadační fond na podporu královéhradeckých středoškolských studentů už takto mladým pomáhá třináctým rokem. Letos však věnuje město Hradec Králové studentům částku nejvyšší.

Žádost o podporu letos podalo celkem dvaatřicet studentů, z čehož jednadvacet požádalo o příspěvek pro nemajetné a jedenáct pro nadané. "Dvěma žádostem nebylo vyhověno z důvodu nesplnění předepsaných podmínek," informovala Magdalena Vlčková, tisková mluvčí za Magistrát města Hradec Králové.  

Nadační fond na podporu královéhradeckých středoškolských studentů finančně podporuje nadané a nemajetné středoškolských studenty, kteří mají trvalé bydliště v Hradci Králové. O poskytnutí příspěvku vždy rozhoduje na základě žádostí studentů správní rada nadačního fondu.

O příspěvku rozhoduje nadání či přínos městu Hradec Králové

Příspěvek pro nadané studenty je určen pro ty, kteří se umístili na předním místě v různých soutěžích počínaje krajskou úrovní. Studenti v soutěži musí prokázat vysokou úroveň svých znalostí a dovedností a navíc to musí být v jiném prostředí, než-li v jejich vlastní škole.

Dále studenti mohou získat příspěvek na dopravu, pokud studují v zahraničí. "Příspěvkem lze také ocenit studentské vědecké práce prokazatelně vysoké úrovně nebo studentské práce, které se zabývají tématikou přínosnou pro město Hradec Králové. Nemajetní studenti mohou příspěvek získat, pokud žijí v rodině, jejíž celkový příjem nepřesáhne 2,4násobek životního minima," doplnila ještě mluvčí královéhradecké radnice.

Studenti si rozdělí rekordní částku

O finanční pomoc však mohou požádat i ti studenti, kteří se živí samostatně anebo se ne vlastní vinou dostali do nepříznivé životní situace. „Správní rada Nadačního fondu na podporu královéhradeckých středoškolských studentů rozdělila mezi 32 studentů, kteří podmínkám vyhověli, celkem 396 tisíc korun. Některé příspěvky byly rozděleny studentům jednorázově a některým bude vyplácen po dobu 10 měsíců,“ shrnula Anna Maclová, členka správní rady a náměstkyně primátora s gescí pro školství a sociální oblast.

Nadační fond vznikl už v červnu roku 2001, jeho zřizovatelem je Statutární město Hradec Králové a letos poprvé se rozděluje tak vysoká suma. V předchozích letech bylo v rozpočtu města vyhrazeno na podporu středoškolských studentů "pouhých" 150 tisíc. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme