Město plánuje zřízení půjčovny kol

V Hradci Králové by už příští rok mohla vzniknout unikátní půjčovna kol. Zástupci magistrátu byli minulý měsíc čerpat inspiraci na návštěvě v italském partnerském městě Alessandria, kde již půjčovna funguje. Město již vypracovalo návrh seznamu míst, na kterých by mohly být stojany s koly umístěny.

Počítá se s tím, že stojany s půjčovanými koly budou rozmístěny po celém území města – v centru i v různých městských částech. Město má zájem je rozmístit u úřadů, nádraží, dále u koupaliště, u Hradečnice a v dalších lokalitách. "Pokud by se podařilo jedno stanoviště kol umístit na Stříbrném rybníku, který je vyhledávaným turistickým místem, bylo by to z hlediska turistického ruchu nesporně zajímavé. Kola by totiž mohli využívat nejen Hradečané, kteří se na Stříbrňák pojedou vykoupat, ale i turisté, kteří jsou v kempu ubytováni.  Mohli by tak snadno cestovat do centra města a využívat další atraktivity nebo služby,“ uvedl člen komise rady města pro cestovní ruch Michal Moravec. Městská kola by měla mít charakteristickou snadno rozeznatelnou barvu, budou tedy lehce identifikovatelná, jedná se také o možnosti jejich sledování systémem GPS. Člověk si za určitý poplatek kolo půjčí a bude ho moci vrátit ve kterémkoliv stojanu, který bude do systému půjčovny zapojen. Zástupci města se již zúčastnili několika jednání s výrobcem kol, který zajišťuje realizaci systému půjčování kol v Paříži, Londýně a dalších městech.
„Systém půjčování kol se významně rozšiřuje ve velkých evropských městech, v Čechách zatím existuje pouze malý pilotní projekt v Praze - Karlíně. Hradec Králové má možnost být prvním městem v republice, které by sítí půjčovny kol mohlo být pokryto jako celek. Myslím si, že Hradec Králové je město jako stvořené pro tento typ služby, neboť může vhodně doplnit systém bezpečnostních stojanů na kola, který je na území města průběžně rozšiřován,“ uvedl Marek Šimůnek, ředitel úřadu pro grantovou politiku města a současně vedoucí magistrátního odboru sociálních věcí a zdravotnictví.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme