Město plánuje revizi uměleckých děl

Revizi nejrůznějších uměleckých děl, které se nacházejí na území Hradce Králové, chystá na následující měsíce hradecký magistrát. Vzniklý sumář bude podkladem pro rozhodování o prioritních opravách jednotlivých děl. Ne u všech památek je však známá jejich historie či původní podoba. Město by proto rádo zapojilo do této akce i hradeckou veřejnost, která by mohla poskytnutím informací či dobových fotografií významně pomoci.

„Víme, kde jaké památky jsou a komu patří, chceme ale zmapovat jejich stav a určit jejich uměleckou hodnotu. Velmi úzce v tomto směru spolupracujeme s odborem památkové péče a s odborem hlavního architekta,“ uvedl Ondřej Votroubek, vedoucí odboru správy majetku města. Jak dodal, následně budou jednotlivé památky rozděleny do skupin podle nutnosti údržby a také dle možnosti čerpání financí na jejich údržbu – a to například z evropských fondů nebo z různých grantů
Přehledný soupis jednotlivých děl bude během několika týdnů zveřejněn na internetových stránkách města. „Byli bychom rádi, kdyby nám občané pomohli zmapovat osudy těchto památek. Uvítáme jakékoliv zážitky, dobové fotografie a podobně, abychom se o jednotlivých dílech dozvěděli co nejvíce a mohli to veřejnosti prezentovat. Chtěli bychom zjistit historická data o všech památkách, například od kdy na daném místě jsou, kdo je tam stavěl a podobně, ne vždy to ale bude jednoduché. Uvítáme jakoukoliv informaci. Je také možné, že nevíme o všech památkách, které ve městě jsou. Pokud někdo zjistí, že nám v soupisu nějaká soška, kříž či jiná památka chybí, budeme rádi, když nás o tom občané budou informovat,“ doplnil Votroubek.
 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme