Město opraví "kiosky" u Pražského mostu

Kiosky u Pražského mostu. | Zdroj: Hradeckralove.cz
Kiosky u Pražského mostu. | Zdroj: Hradeckralove.cz

Čtyři domky, stojící v těsné blízkosti Pražského mostu, nechá město opravit. První dva kiosky chtějí radní podrobit rekonstrukci už letos na podrim, zbylé dva v příštím roce. Součástí rekonstrukce má být obnova omítky, kamenných prvků, ale i další restaurátorské práce. Na obnovu historických budov přispěje i ministerstvo kultury.

První etapa oprav by měla začít už letos o prázdninách, souběžně s ní by tak na nábřeží měli dělníci opravovat i historické zábradlí, o jehož havarijním stavu jsme nedávno psali zde. O zhotoviteli stavby rozhodne veřejná soutěž, její výsledky chtějí radní znát co nejdříve. Nepůjde ale jen o stavební činnosti, vítěz soutěže bude muset zachovat a obnovit historické části kiosků. „Bude se muset vypořádat s obnovou omítek a kamenických prvků. Bude ho čekat repase a případně replika oken a dveří kiosků. Nároky na zhotovitele jsou s ohledem na to, že se jedná o kulturní památku, přísnější,“ řekla Romana Lišková, náměstkyně zodpovědná za majetek města, v jehož evidenci se předmětné kiosky nacházejí. Zachování historické věrnosti umožní původní projektová dokumentace, kterou má město k dispozici. Tou se bude muset zhotovitel stavby řídit. „Postupná obnova kiosků bude prováděna na základě originální dokumentace úpravy obou předmostí u nového mostu v Hradci Králové na nábřeží císaře Františka Josefa a Eliščině nábřeží, podepsané architektem Janem Kotěrou v květnu 1910, která je uložená ve sbírce architektury Národního technického muzea a dále na podkladě závěrů restaurátorských průzkumů,“ řekl vedoucí odboru památkové péče magistrátu Jan Falta.

Město ve své kase vyčlenilo na rekonstrukci 2,4 milionu korun. Příspěvek přislíbilo i ministerstvo kultury, které na opravu přidá dotaci ve výši 1,13 milionu. První dva domky by měly být hotovy už na podzim, zbývající v průběhu příštího roku.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme