Město nabízí ABD smír, chce zpátky svůj "zimák"

Zimní stadion si nakonec město opraví samo?
Zimní stadion si nakonec město opraví samo?

Zastupitelé Hradce Králové dali na svém posledním zasedání (v úterý 27. listopadu) „zelenou“ pro smírné řešení komplikované a sporné situace kolem hradeckého zimního stadionu a společnosti ABD Invest.

Město tím chce docílit především toho, aby ledová plocha byla opět plnohodnotně využívána hokejisty i veřejností. Zástupci města také deklarují, že se do oprav zimního stadionu pustí město samo. 

ABD má zimní stadion, podle smlouvy uzavřené už v roce 2006, zrekonstruovat a v pronájmu až do roku 2022. Už ale v minulém roce (duben 2011) se vedení radnice a zastupitelé Hradce Králové shodli na tom, že finanční podmínky a smlouva jako celek není pro město výhodná. Smlouva je tedy ze strany města vypovězena, ale na stadionu i nadále „panuje“ firma ABD, protože výpověď neuznává. 

Táhnoucí se spory se v říjnu dostaly až před soud a ten rozhodl, že smlouva mezi městem a  ABD je skutečně neplatná. Ovšem rozhodnutí bylo zatím nepravomocné.

Městská rada se tedy rozhodla nečekat. „Zastupitelé dali vedení města mandát k jednání vedoucím k uzavření dohody o narovnání mezi společností Královští lvi Hradec Králové, statutárním městem Hradec Králové a společností ABD Invest,“ po zasedání zastupitelstva to uvedla Magdalena Vlčková, mluvčí města. 

Doplnila ještě, že na základě této dohody by měla být narovnána sporná práva týkající se užívání zimního stadionu a jeho rekonstrukce tak, aby došlo k ukončení předmětné nájemní smlouvy z roku 2006. Na základě této dohody má také dojít k předání zimního stadionu zpět vlastníkovi, tedy městu. 

„Abychom vleklé a složité soudní spory definitivně ukončili a mohli co nejdříve zahájit nutnou plnohodnotnou rekonstrukci, začneme s protistranou jednat o kompromisním řešení,“ vysvětlil Zdeněk Fink, primátor města Hradec Králové. 

Zastupitelé souhlasili s maximální částkou 68,4 milionu korun, kterou by město bylo ochotno obětovat za vyrovnání a pustit se tak do rekonstrukce vlastními silami. „Akutní požadavky města směřují do rekonstrukcí a oprav, které úzce souvisí s využitím stadionu a jeho ledové plochy pro sportovní účely, tj. oprav mantinelů, šaten a sociálního zázemí pro sportovce a zlepšení kvality ledu a podobně,“ doplnila ještě informace mluvčí města. 

Na rozšíření hotelu, VIP zázemí anebo dokonce wellness si zatím hradecký zimák počká. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Studie má pomoci rozhodnout, co město udělá s malu halou u zimního stadionu

Město nechá zpracovat studii proveditelnosti k areálu zimního stadionu v Hradci Králové, na svém zasedání v tomto týdnu se na tom shodlo zastupitelstvo. První urbanisticko-architektonická studie byla vypracována již v roce 2007. Od té doby se značně zhoršil především technický…
Čtěte více

Hradec prodloužil dohodu s Mountfieldem, hokejový klub zůstane do roku 2026

Po letošním historickém úspěchu, kdy hradecký hokejový klub získal v základní části extraligy Prezidentský pohár, se město Hradec Králové a společnost Mountfield dohodly na prodloužení spolupráce minimálně na dalších několik sezón. Město navíc přispěje na provoz zimního stadionu…
Čtěte více

Hradec bude mít i v dalším volebním období 37 zastupitelů, návrh na snížení počtu neprošel

v září letošního roku proběhnou komunální volby, ve kterých občané rozhodnou o novém složení zastupitelstev měst a obcí. Stávající zastupitelé musí v závěru svého mandátu v zákonné lhůtě stanovit počet členů tohoto kolektivního orgánu samosprávy pro nadcházející volební období.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme