Město Hradec Králové má svoji encyklopedii

Vydavatelství Garamon představilo minulou sobotu na Slavnostech královny Elišky dvojdílnou Encyklopedii města Hradce Králové. Publikace obsahuje 1273 encyklopedických hesel vztahujících se k Hradci Králové a je považována za unikátní počin.

S nápadem vytvořit městskou encyklopedii přišla bývalá náměstkyně primátora Pavla Finfrlová společně s někdejším primátorem Otakarem Divíškem. Vzorem se stala obdobná publikace, kterou připravily České Budějovice.
V průběhu pěti let, kdy encyklopedie vznikala, se na jednotlivých heslech podílelo 143 autorů. "V Českých Budějovicích zpracovával encyklopedii profesionální tým České akademie věd. My jsme šli jinou cestou. Stanovili jsme 40 tematických okruhů a k nim vybrali redaktory. Ti měli za úkol oslovit jednotlivé autory, připravit seznam témat a zajistit jejich zpracování," uvedl historik a bývalý ředitel Muzea Východních Čech Zdeněk Zahradník, který se spolu s Jaroslavou Divišovou podílel na redakčním zpracování.
"Některá témata jsou zpracována velmi podrobně, například vývoj a současný stav školství v Hradci Králové, v některých oblastech máme ještě jisté rezervy, chybí například podrobnější dějiny průmyslu na území města. Zde se otevírá prostor třeba pro studenty vysokých škol, aby tato témata dopracovali," uvedl Zdeněk Zahradník. Autoři jsou si také vědomi, že encyklopedie může obsahovat chyby, proto byla zřízena e-mailová schránka document.write ('EncyklopedieGaramon@'); document.write ('seznam.cz'); >, kam je možné adresovat veškeré připomínky a náměty. Zda bude v budoucnu zpracováno 2. doplněné vydání, nebo zda se encyklopedie objeví i v elektronické podobě, dosud nebylo rozhodnuto.
Celkové náklady na encyklopedii se vyšplhaly k 6 milionům korun. Publikaci podpořilo dvou milionovou dotací město Hradec Králové, zbytek nákladů nese nakladatelství Garamon. Encyklopedie města Hradce Králové vyšla v nákladu 2000 kusů a podle slov Pavla Kubáta z Garamonu již byla distribuována do všech královéhradeckých knihkupectví. Cena by neměla přesáhnout 1000 Kč.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme