Město dostalo pokutu 300 tisíc korun za rekonstrukci náměstí 28. října

Rekonstrukce náměstí 28. října a přilehlých ulic S. K. Neumanna a Dukelské sice skončila začátkem letošního roku, její dozvuky však stále přicházejí. Oprava, které nabrala několikrát zpoždění a na jejíž adresu padla řada kritických ohlasů, se nyní dočkala pokuty v hodnotě 300 tisíc korun. Městu ji uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Rozhodnutí zatím není pravomocné, radnice se tedy proti němu může odvolat.

Úřad městu pokutu udělil z důvodného podezření pro narušování hospodářské soutěže. Radnice porušila zákaz diskriminace, když v zadávací dokumentaci použila odkazy na specifická označení zboží aniž by umožnila použití jiných obdobných řešení. To předem limitovalo některé z dodavatelů. „Postup zadavatele mohl vést ke zvýhodnění nebo vyloučení určitých dodavatelů nebo výrobků a narušit tak hospodářskou soutěž,“ upřesnil Petr Rafaj, předseda ÚOHS.   

Cena zakázky mohla být nižší

Úřadu však vadí i jiné věci. Například to, že krajské město v průběhu realizace veřejné zakázky umožnilo vybranému uchazeči použití jiného než předem vybraného produktu, což se pak nijak nepromítlo do celkové ceny zakázky. Podle ÚOHS mohl jiný uchazeč nebo dodavatel městu nabídnout mnohem levnější řešení, protože by například pracoval s jinými výrobky než s těmi, které byly uvedeny v zadávací dokumentaci. Tu však stejně nakonec vybraný uchazeč přesně nerespektoval. 

Opravené náměstí má stále řadu nedostatků

Opravu náměstí 28. října a okolních ulic, která stála téměř sto milionů korun, už od počátku provázejí problémy. Rekonstrukce začala v červenci roku 2012. Počítalo se s tím, že opravy silnic budou hotovy do konce roku, nakonec je však stavbaři dodělali v květnu 2013. Celou rekonstrukci nakonec radnice převzala se zhruba měsíčním zpožděním začátkem letošního roku.

I poté však nebyl všem peripetiím konec. Letos v únoru například padlo trestní oznámení na úředníky kvůli nedostatečnému osvětlení místa, o kterém jsme vás informovali zde.

Nyní radnice na opraveném náměstí řeší problém s novými kašnami, které fungovaly jen několik dní na začátku května. Informoval o tom tento týden Hradecký deník. K přístupu do kašen slouží poklop o váze 250 kilogramů, který mohou zvedat buď čtyři lidé nebo speciální auto. Technické služby, které mají kašny obsluhovat, na takovou práci nemají kapacity, proto chce město pořídit nový poklop na hydraulické ovládání, do něhož investuje zhruba 200 tisíc korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Nejlépe hodnocený příspěvěk ▼
17.7.2014 09:31
diviš (neregistrovaný)
město dostalo pokutu
Celá rekonstrukce byla skandální,víc se nepracovalo než pracovalo.Doba rekonstrukce neuměrně dlouhá s celou řadou výmluv proč to tak je.Doufám ,že případnou pokutu zaplatní konktrétní zodpovědní pracovníci na nejvyšší urovni
a ne uřad jako celek ,nebo nějací úředníčci.Předpokládám,že stejně jako předražený Pivovar a podobné akce to vyšumí do ztracena a bude vystaráno.
Za lepší Hradec!!!!
zobrazit | souhlasím (+1) | nesouhlasím (-0)

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
17.7.2014 09:31
diviš (neregistrovaný)
město dostalo pokutu
Celá rekonstrukce byla skandální,víc se nepracovalo než pracovalo.Doba rekonstrukce neuměrně dlouhá s celou řadou výmluv proč to tak je.Doufám ,že případnou pokutu zaplatní konktrétní zodpovědní pracovníci na nejvyšší urovni
a ne uřad jako celek ,nebo nějací úředníčci.Předpokládám,že stejně jako předražený Pivovar a podobné akce to vyšumí do ztracena a bude vystaráno.
Za lepší Hradec!!!!
17.7.2014 10:39
Petr Vošoust (neregistrovaný)
Kampaň už začala
Bylo by dobré před napsáním článku požádat také o názor druhé strany a ne pouze papouškovat ÚOHS. Technické služby neumí odhrnovat sníh na úzkém chodníku, neumí sekat trávu ve svahu, neumí zvednout poklop, co vlastně umí? Pan Ondráček(náměstek ředitele TSHK,zastupitel za ČSSD a prý budoucí kandidát do zastupitelstva za Finkův HDK)umí specielně pro televizi pozvat zaměstnance k fontáně a zahrát divadlo.
18.7.2014 19:14
Adam Duchač (neregistrovaný)
Vyjádření náměstka Vedlicha
Pokud někoho zajímají fakta a ne mediální výmysly, pak doporučuji vyjádření náměstka Vedlicha dostupné na: vedlich.info/?p=2014
19.8.2014 12:23
ottoto (neregistrovaný)
RE: Vyjádření náměstka Vedlicha
Tak ještě rád bych si přečetl vyjádření Technických služeb, aby člověk mohl posoudit kde je pravda. Toto je jen jednostranné vyjádření.
19.7.2014 19:39
Martin (neregistrovaný)
Telefonní budky
Taky by mě zajímalo, zda někdy budou funkční telefonní budky, jsou sice pěkné, ale bezúčelné. :D
20.7.2014 00:07
telefonak (neregistrovaný)
RE: Telefonní budky
nebudou :D dyt tam urcite neni ani technicka priprava v zemi :D ... je to jen hezky nadesignovana schovka pro cigose... v tydle oblasti by budky stejne ani bejt nemusely..od nadrazi az po masarykac je vecne okupujou akorat pofiderni individua....
19.8.2014 10:36
jerabek pavel (neregistrovaný)
RE: Telefonní budky
Telefony musí být přístupné podle zákona 24 hodin denně přestože má většina obyvatel mob.telefon.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy Střeziny pokračují podle plánu. Tanečníci se budou do nové budovy stěhovat kolem Vánoc

Rozsáhlá rekonstrukce základní umělecké školy Střezina v Hradci Králové zatím pokračují podle plánu. Město nyní dokončuje stavební práce v rámci první etapy, během které se rekonstruovaly pavilony výtvarného a tanečního oboru a dostavěla se spojovací chodba. Zastupitelé města na…
Čtěte více

Historická budova Radnice na Velkém náměstí má opravená okna

Jedna z nejznámějších budov v Hradci Králové, Radnice na Velkém náměstí, je poprvé zmíněna v pramenech již v roce 1418. Již druhým rokem tato kulturní památka prochází obnovou, do oken již město investovalo přes milion korun. Budova vznikla přestavbami z gotického…
Čtěte více

Hradecká ODS a ANO dohodly menšinovou vládu, ještě jednají s opozicí

Hradec Králové bude mít do příštích komunálních voleb v roce 2022 menšinovou vládu ODS s hnutím ANO. Na další spolupráci se podle informací serveru iDNES.cz domluvili oba stávající partneři, které nedávno opustili koaliční spojenci ze Změny a Zelených.
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme