Město chce skončit s ABD Invest, smlouva je prý neplatná

Nájemní smlouva z roku 2006 o pronájmu královéhradeckého zimního stadionu společnosti ABD Invest je údajně neplatná. Shodli se na tom tento týden radní Hradce Králové na mimořádném zasedání. Svůj názor opírají o konzultace s daňovými a právními poradci, podle kterých to znamená, že nájemní smlouvu není možné vypovědět, protože se jedná o absolutně neplatný právní úkon.

Nájemní smlouva mezi městem a ABD Invest předpokládala, že investor bude platit rozsáhlou rekonstrukci zimního stadionu a město mu ji bude splácet formou nájmu a provozních dotací. Jak informovala tisková mluvčí magistrátu Magdalena Vlčková, smlouva byla uzavřena v roce 2006 a měla po různých dodatcích platit až do roku 2022. Už na začátku loňského roku, krátce po volbách, však proběhla analýza nájemní smlouvy s firmou ABD Invest, z níž vyplynuly dva podstatné důvody vedoucí k ukončení nájemního vztahu. "Prvním z nich je finanční nevýhodnost a druhým je skutečnost, že město má jinou představu o další rekonstrukci stadionu," uvedla Vlčková. Původní záměr počítal s rozšířením hotelové části, vybudováním administrativní budovy s nadstandardním zázemím pro VIP a zařízením WELNESS s využitím i pro veřejnost. "Současné a akutní požadavky města směřují do rekonstrukcí a oprav, které úzce souvisí s využitím stadionu a jeho ledové plochy pro sportovní účely, tj. oprav mantinelů, šaten a sociálního zázemí pro sportovce a zlepšení kvality ledu a atd." doplnila Vlčková. Město se proto netajilo snahou nájemní smlouvu vypovědět. "K ukončení smluvního vztahu k dnešnímu dni nedošlo. Město si v souvislosti s tímto postupem nechalo znovu prověřit všechny okolnosti související s nájemní smlouvou a z tohoto právního a daňového posouzení vyplynul zcela nový závěr, že smlouva je od počátku neplatná. S těmito informacemi byla seznámena včerejší rada města a se závěry se ztotožnila,“ uvedl primátor Zdeněk Fink.
Pro město tak nastává ovšem zcela nová situace a bude se muset s ABD Invest vypořádat. Společnost totiž deklaruje investice do zimního stadionu ve výši 210 milionů korun, ale město na provoz společnosti uvolnilo jen cca 70 milionů. „Město by na základě tohoto rozhodnutí nemuselo vyplácet odstupné dle vzorce ve smlouvě, bude se však muset s ABD Invest vypořádat na základě principů bezdůvodného obohacení, kterým je zhodnocení předmětu nájmu. V tuto chvíli jsou již připraveny základní nezbytné kroky pro realizaci této varianty,“ upřesnil Fink.
Jak vyplývá ze stanoviska právních odborníků, kteří městu pomohli smlouvu analyzovat, došlo k obcházení zákona, když na základě veřejné soutěže o návrh nebyla bez uveřejnění zadána zakázka na služby, ale na stavební práce. Následné uzavření nájemní smlouvy obcházelo příslušné pasáže zákona o zadávání veřejných zakázek, kde je stanoveno takovou zakázku na stavební práce zadávat v otevřeném nebo užším zadávacím řízení.
Původní smlouva z roku 2006 počítala s předběžnými náklady na rekonstrukci v rozsahu necelých 200 milionů korun a nájmem na 10 let. Maximální nájemné mělo být 37 milionů korun ročně (25 milionů náklady na rekonstrukci a 12 milionů provozní náklady). Během deseti let by tak město zaplatilo až 370 milionů korun. Rekonstrukce měla být hotova do května 2009. Jenže již v o rok později byl přidán dodatek, který prodloužil dobu nájmu až do roku 2020, zvýšil náklady na rekonstrukci o 51 milionů a dobu dokončení rekonstrukce na rok 2010. Dodatek z roku 2008 pak ale počítal prodloužením nájmu o další dva roky a rekonstrukce navyšuje o 24 milionů. Celkem by to znamenalo, že město zaplatí za dobu nájmu společnosti ABD Invest 610 milionů korun, přičemž náklady na rekonstrukci by byly necelých 274 milionů.
Celou záležitost šetří Policie ČR. Ta se případem zabývá již od května loňského roku.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme