Štítky: | startovací byty | ubytovny | Ukrajina |

Město bude vlastnit bývalou ubytovnu sester. Chce tam zřídit nové byty

Z ubytovny by měly být byty.
Z ubytovny by měly být byty. | autor: vychodni-cechy.cz

Zastupitelé města Hradec Králové schválili na svém úterním zasedání dlouho připravovanou směnu nemovitosti. Za pozemky v okolí nemocnice a provizorní parkoviště získá město od hradecké fakultní nemocnice ubytovnu v ulici Jana Masaryka na Moravském Předměstí. V rámci této směny bude město doplácet finanční rozdíl ve výši 1,5 milionu korun. Ubytovnu má město od srpna ve výpůjčce a dočasně tady v rámci výpomoci Královéhradeckému kraji ubytovalo několik desítek ukrajinských válečných uprchlíků. Do budoucna by se měla ubytovna Jana Masaryka zrekonstruovat, nové byty by pak měly sloužit jako startovací, pro seniory nebo sociální služby.

„S nemocnicí jsme tuto směnu připravovali téměř dva a půl roku, ovšem ne vždy byly příznivé podmínky pro její dokončení. Naposledy jsme směnu nemohli dokončit, jelikož stát v rámci rusko-ukrajinského konfliktu sčítal své ubytovací kapacity, kam spadala také ubytovna Jana Masaryka. Od 1. srpna se nám ale tuto budovu podařilo získat do výpůjčky a nyní budeme moci dokončit její převod do majetku města. Předpokládáme, že ji po rekonstrukci budeme moci využít pro sociální účely, bude možné zde umístit například neziskové organizace působící v této oblasti, či ji bude možné využít pro bydlení,“ uvádí primátor města Alexandr Hrabálek. Ubytovnu město směňuje s Fakultní nemocnicí Hradec Králové za pozemky v okolí nemocnice a také za provizorní parkoviště. Celkově byla hodnota těchto pozemků vyčíslena na 114,8 milionu korun. Budova ubytovny má dle znaleckého posudku hodnotu 116,3 milionu. Město bude v rámci této směny doplácet 1,5 milionu korun.

S dokončením směny město počítá začátkem roku 2023. „Předpokládáme, že směna bude kvůli schvalovacímu procesu ministerstva financí dokončena v průběhu následujícího půl roku. Již nyní ale můžeme na základě výpůjčky v ubytovně provádět nezbytné opravy,“ vysvětluje náměstek primátora pro oblast správy majetku města Pavel Marek.

V budoucnu by mohlo město budovu ubytovny opravit a zřídit zde nové byty. „V budově se nachází 177 bytových jednotek, které jsou z hlediska rozměrů prostor velmi malé. Počet jednotek bude muset být pravděpodobně v budoucnu zredukován, aby naopak došlo k rozšíření dispozic bytů. Město by je pak mohlo využívat jako byty startovací, pro seniory nebo sociální služby,“ doplňuje náměstek Marek. Náklady na opravu celé budovy se již nyní odhadují na více než 150 milionů korun.

V současné době bydlí v prvních třech patrech ubytovny Jana Masaryka 78 ukrajinských válečných uprchlíků. Město tyto prostory nabídlo k využití Královéhradeckému kraji, který Ukrajince potřeboval přemístit z internátu Střední odborné školy a středního odborného učiliště Vocelova. Sem se totiž od nového školního roku opět vrací studenti.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Ubytovna na Brněnské se bude opravovat. Cílem je snížit energetickou náročnost budovy

Ubytovna Brněnská, která slouží především lidem, kteří se nacházejí v nepříznivé sociální situaci, projde rozsáhlou opravou za více než deset milionů korun. Díky stavebním úpravám, mezi které spadá zateplení budovy, výměna oken či instalování fotovoltaické elektrárny, dojde ke…
Čtěte více

Problémy s bydlením bude na hradeckém magistrátu řešit speciální kontaktní místo

Lidé, kteří jsou ohroženi ztrátou bydlení nebo se ocitnou v bytové nouzi, mohou od 8. ledna v budově hradeckého magistrátu využít kontaktní místo pro bydlení. K dispozici bude ve standardní úřední hodiny minimálně dva dny v pracovním týdnu. Zajistí prvotní posouzení existence…
Čtěte více

Voda Hradečákům podraží až o dvacet procent

Na konci listopadu oznámily navýšené sazby některé vodárny v Královéhradeckém kraji. Zatím k nejvyššímu ohlášenému zdražení přistoupila hradecká společnost Vodovody a kanalizace Hradec Králové. Zatímco v letošním roce zaplatili hradečtí za vodné a stočné v…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme