Město bude regulovat letové hodiny cvičných helikoptér. Kolem letiště by mělo být klidněji

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | autor: hradeckralove.cz

Lidé, kteří bydlí v okolí hradeckého letiště budou mít více klidu. V letošním roce by mělo dojít k výraznému snížení hluku v jeho okolí. Město bude regulovat provoz výcviku pilotů vojenských helikoptér. Pohyby a letové hodiny cvičných helikoptér by se měly ve srovnání s loňským rokem snížit až o třicet procent. Počet vzletů a přistání vrtulníků se totiž během posledních dvou let zdvojnásobil. Nyní se například v neděli a o svátcích nebude létat vůbec.

Letiště v Hradci Králové funguje v režimu veřejného vnitrostátního letiště bez řízení letového provozu a může jej využívat každý, kdo dodrží jeho provozní řád. V posledních několika letech letiště využívají také soukromé společnosti, které zde zajišťují výcvik pilotů vojenských vrtulníků. „Provoz na letišti se poměrně výrazně zvýšil, a tím i hluk, což je samozřejmě pro obyvatele této části Hradce a okolních obcí obtěžující,“ řekl primátor města Zdeněk Fink.

Vedení města se od té doby pravidelně schází se zástupci místních samospráv i společností, které hradecké letiště nejvíce využívají pro výcvik pilotů. „Vyzkoušelo se několik variant, v jakých lokalitách či výškových hladinách je možné výcvik provozovat, ale výsledek nebyl uspokojivý. Problémem není intenzita hluku, která podle měření nepřekračuje hygienické normy, ale jeho frekvence a délka,“ vysvětlil primátor.

Ve srovnání s rokem 2015 je počet vzletů a přistání vrtulníků na hradeckém letišti více než dvojnásobný, v roce 2017 to bylo přes 32 tisíc těchto pohybů. „Takto intenzivní výcvik pilotů vojenských vrtulníků nepatří na letiště, které je blízko obytné zástavby. Cílem je postupně vrátit provoz a pohyby na letišti na úroveň před třemi lety, nelze to ale udělat ze dne na den,“ doplnil primátor Fink.

Město v první vlně na svém letišti omezí počet letových hodin a pohybů vrtulníků ve výcviku o třicet procent, přičemž jsou stanoveny i denní limity. Tato regulace se nebude týkat malých leteckých škol, které ve výcviku nepřekročí počet dvou tisíc pohybů a 350 letových hodin za rok. Zároveň bude omezena i doba výcviku vrtulníků v letové zóně hradeckého letiště. Ve všední den budou moci piloti těchto strojů cvičit od 8 do 16 hodin. V sobotu bude doba výcviku omezena od 10 do 14 hodin, v neděli a o svátcích bude výcvik zakázaný. V minulosti přijatá opatření, která se týkala minimálních výšek průletů nad městem a okolními obcemi, změny tvaru a způsob využívání letištního okruhu apod., zůstávají v platnosti.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
24.1.2018 08:45
B. (neregistrovaný)
A není v tom politika?
Zajímavé je, že nejvíce vadí firma Heli Czech a ne DSA, která dělá stejný "rambajs" a ta cvičí jak na letadlech, tak na vrtulnících. O co tu skutečně jde? Asi má Tuček lepší tlačenku než Podolský, že?
24.1.2018 16:19
P. (neregistrovaný)
RE: A není v tom politika?
Není třeba důvod v tom, že kam Podolský vstoupí 100 let tráva neroste? Pár příkladů za všechny: proč opustil Točnou nebo Bubovice, kde je od té doby omezení provozu z důvodu hluku? DSA je v Hradci Králové již od roku 91. Byl důvod si na letadla a vrtulníky DSA někdy stěžovat?
25.1.2018 12:01
B. (neregistrovaný)
RE: A není v tom politika?
U nás určitě. Nad námi nelétá a neobtěžuje hlukem žádný Podolský, ale vždy a stále letouny a vrtulníky DSA a nezapočítávám do toho leteckou záchranku, protože to je něco jiného.
27.1.2018 10:38
P. (neregistrovaný)
RE: A není v tom politika?
Tak to asi musíte bydlet přímo za hangárem DSA, jinak si to nedokážu vysvětlit. :) To stále ale nic nemění na faktu, že DSA nikdy žádné letiště nezlikvidovala...

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více

V Hradci se zřejmě začne za parkování platit i na sídlištích. Radnice zvažuje v systému velké změny

Placené parkování v Hradci Králové až na malé výjimky dosud nepřekročilo hranici Gočárova silničního okruhu. Ale to by se v budoucnu mělo změnit. Možná už příští rok se za parkování začne platit v Malšovicích, na Moravském, Slezském i Pražském Předměstí. Podle radnice mnoho…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme