Město bude kupovat elektřinu na burze

Několik milionů korun ušetří město příští rok na nákupu elekřiny. O ceně elektrické energie dodávané centrálně pro město a přidružené organizace na celý příští rok rozhodne transparentní soutěž na Energetické burze. O nákupu elektřiny touto formou rozhodli tento týden hradečtí radní.

"Cena elektrické energie bude formou dokonalé soutěže takto stanovena centrálně pro statutární město Hradec Králové a jím zřizované organizace a založené společnosti," uvedla tisková mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková. Na burzovním trhu nákup elektřiny umožňuje soutěž dodavatelů, ti ve srovnání s běžným způsobem  vylepšují nabídku příhozy či podhozy. „Letos se centrálně do tohoto projektu s městem zapojilo více než 40 organizací. Sdružené soutěžení o cenu elektrické energie úspěšně proběhlo již v roce 2010. Soutěž měla tehdy 32 účastníků a čtvrtinový objem, přesto se dosáhlo úspory v rozsahu 20 % na nízkém napětí a 33 % na vysokém napětí. Nyní bude celkový objem sdruženého nákupu podstatně rozšířen účastí příspěvkové organizace Technické služby Hradec Králové a akciové společnosti Dopravní podnik města Hradce Králové a školských zařízení,“ dodává Denisa Netolická, vedoucí odboru vnitřních služeb.
Do konce března se v rámci důkladné přípravy na plánovanou aukci uskuteční energetický audit zúčastněných organizací. Ten pomůže odhalit přesné potřeby. „Pokud by město i v budoucnu přistoupilo k této variantě soutěžení, může již využít tohoto platného zpracovaného auditu. Nedílným nákladem účasti na burzovním klání jsou platné burzovní poplatky. V loňském soutěžení byly náklady zhruba 100 tisíc Kč, avšak úspora na ceně elektrické energie se vyšplhala ke čtyřem miliónům korun,“ vysvětluje Jindřich Frydrych, ředitel úřadu pro ekonomiku a dotace královéhradeckého magistrátu. „Aukci je  možné sledovat  on-line. Cena je navržená zákazníkem, v tomto případě městem,  a dodavatelé takzvaně  podhazují. Ceny mohou jít, pokud je správně vybraná doba, dost dolů,“ uzavírá Frydrych. Cenu do jisté míry ovlivní i současná světová ekonomicko-politická situace a ceny surovin.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme