Městem bez překážek: Přibudou další trasy pro hendikepované i pro kočárky

Bezbariérové trasy propojuje také nízkopodlažní MHD
Bezbariérové trasy propojuje také nízkopodlažní MHD

Hradec Králové se už na mnoha místech snaží vycházet vstříc rodičům s kočárky anebo méně pohyblivým obyvatelům, pro které jsou upraveny chodníky a přechody s nájezdy pro jejich pohodlnější zdolání. 

Další úpravy pro vozíčkáře, nevidomé či starší spoluobčany a rodiče s kočárky se připravují. Budoucí plánovaná trasa řeší rozšíření bezbariérového prostředí města a napojuje se i na jednu ze stávajících bezbariérových tras. 

Bezbariérové trasy v Hradci Králové

Město Hradec Králové již disponuje čtyřmi trasami, které se vyznačují bezbariérovostí, na některých místech se však ještě plánují úpravy. Hlavní myšlenkou bezbariérových tras je propojit úřady, kulturní a zdravotnická zařízení či školy ve městě tak, aby byl pohyb mezi těmito objekty občanské vybavenosti fyzicky co nejsnazší a příjemný.

První tři trasy, které už slouží veřejnosti, se nacházejí blízko historického centra města. Čtvrtá trasa převádí bezpečně a bez překážek obyvatele do velmi frekventované části moderního centra města.

Trasa A propojuje prostor před budovou Magistrátu města Hradec Králové (MmHK) s kulturně společenským centrem Adalbertinum podél Gayerových kasáren a dále s budovou Lékařské fakulty UK v Hradci Králové.

Úpravy před budovou magistrátu  budou realizovány samostatně v rámci celkového řešení tohoto předprostoru.

Trasa B vede po Eliščině nábřeží do lokality Aldis. Na této trase se nachází např. budova Muzea východních Čech, Sokola HK, Filharmonie Hradec Králové a městských lázní včetně bazénu.

Trasou C je zajištěno propojení předprostoru u budovy magistrátu města s krajským soudem a dále s objekty na Pospíšilově tř. jako je Gymnázium Boženy Němcové, Střední průmyslové škola, pošta anebo Léčebna dlouhodobě nemocných.

Trasa D sousedí s komplexem škol na Tylově nábřeží, které propojuje Ulrichovo náměstí a dále ulicí K. H. Máchy a Klumparova ke kulturnímu domu Střelnice.

Propojení tras s nízkopodlažní MHD

Důležitou roli na těchto trasách bez bariér sehrává i provázanost s nízkopodlažní MHD, která obsluhuje zmíněnou část města velkým počtem linek a spojů. "Samotná rekonstrukce nespočívala jen v obnově havarijních povrchů chodníků, snížení obrubníků a nájezdů a v instalaci naváděcích prvků pro nevidomé. Podpora těchto dopravně-bezpečnostních opatření se dle údajů Policie ČR příznivě odráží ve snižujících se statistikách vážných dopravních nehod chodců," uvedla Magdalena Vlčková, tisková mluvčí kálovéhradecké radnice.

Nová trasa začne na náměstí Svobody a povede až k Orlici

Nově připravovaná trasa a její budování je závislé na jednotlivých opravách místních komunikací. "Bezbariérová trasa „E“ je navržena do území města, kde jsou pravidelně zaznamenávány jedny z největších intenzit chodců ve městě. Spojí tedy centrum města s jeho jižní částí," vysvětlil Jindřich Vedlich, náměstek primátora pro rozvoj města.

Trasa začne na náměstí Svobody, povede přes Pražský most, ulici Mosteckou, Československé armády, Komenského, Ignáta Hermanna, Orlické nábřeží až na Hradeckou ulici. "Trasa je rozdělena na dva úseky s termínem dokončení 2014 a 2015,“ informoval ještě náměstek Vedlich. Dodal také, že v současné době je záměr této páté trasy ve fázi předložení Úřadu vlády České republiky, který by měl rozhodnout o jeho schválení.  

V případě schválení záměru může město spolu s Biskupským gymnáziem žádat na podzim o dotaci na realizaci bezbariérových úprav. "Biskupské gymnázium, které má projektovou dokumentaci na bezbariérovost objektu již připravenu, tak spolu s městem vyhoví podmínkám vypsaného dotačního titulu. Ten podmiňuje schválení záměru a následnému přidělení dotace spoluúčastí alespoň jednoho bezbariérového objektu občanské vybavenosti na trase," doplnila mluvčí Vlčková.

Na první tři etapy, které procházejí centrem Hradce, město získalo finanční dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Za čtvrtou trasu radnice zaplatila 10,5 milionu korun. Technické služby Hradec Králové navíc ještě upravují bariérové přechody pro chodce na bezbariérové s vodícími a orientačními prvky pro nevidomé

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme