Menší strany zvolené do krajského zastupitelstva chtějí širokou koalici s ODS

Nově zvolení představitelé politických stran hodlají s vítěznou ODS, která z 45 míst v zastupitelstvu získala 21 křesel, vyjednávat pouze o široké koalici a to společně. Dohodu o společném postupu podepsali zástupci ČSSD, KDU-ČSL, SNK a koalice Volba pro kraj.
Názory na budoucí rozdělení sil v novém zastupitelstvu a především jednání ohledně nové sestavy v krajské radě se značně liší. Legislativním zástupcem kraje zůstává totiž v tuto chvíli pouze hejtman Pavel Bradík. Ten ovšem nemá žádné kompetence. "Já osobně bych bral, kdyby si vítěz voleb mohl vybrat jednotlivé osobnosti v celém politickém spektru a z těch také sestavit krajskou radu," vysvětluje Bradík. Hradecká ODS se však zároveň právě Bradíkovými ústy dala slyšet, že hodlá vyjednávat s co možná nejmenším počtem partnerů. "Já si myslím, že to není správný politický způsob, který tvrdí, že čím více politických stran tak také tím více demokracie," uzavírá v této souvislosti Bradík. Jiného názoru je však například předseda krajské KDU-ČSL Vladimír Derner: "Považuji za dobré vytvořit koalici, která bude mít daleko více než pouhou převahu jednoho či dvou mandátů. Pak by totiž stačilo, aby například některý ze zastupitelů onemocněl nebo se vůbec nezúčastnil a z každého jednání zastupitelstva by se stalo drama.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme