Medaile se rozdávaly i v Hradci. Ocenění byli hasiči, pedagogové, profesoři i sportovci

Oslavy 28. října na Masarykově náměstí v HK.
Oslavy 28. října na Masarykově náměstí v HK. | autor: mmhk

Medaile a řády se v pátek 28. října nerozdávaly jen na Pražském hradě, ale i na Masarykově náměstí v Hradci Králové. Město tak ocenilo mimořádné počiny ze školství, sportu, kultury, záchranných složek. Medaile udělila i Policie ČR a hasiči. Po udělení ocenění významným osobnostem pokračoval kulturní program.

Hasiči pomáhali při povodni

Pro medaile za mimořádné počiny a celoživotní práci si přišli dobrovolní hasiči z Hradce Králové: Vít Špičan, Martin Kadlec a Libor Rakovský. Oceněni byli hlavně za pomoc při odstraňování následků škod po letošní bleskové povodni v obci Výrava. Plukovník Miroslav Neuberg byl oceněn za celoživotní práci ve spolku Letečtí veteráni Hradec Králové při Svazu letců České republiky, jejímž předsedou je nepřetržitě od jeho vzniku, tedy od roku 1990.

Medaili obdržel z rukou primátora města Zdeňka Finka i Martin Žďárský, vrchní komisař krizového řízení Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje. Byl tak oceněn za přípravy a organizace cvičení všech složek integrovaného záchranného systému a městské policie.

Oceněný docent má své jméno na Marsu

Medaili města dále získal Josef Maršík, který je skladatelem, pedagogem a v letech 2004 až 2013 byl kapelníkem dechového orchestru města. Docent Milan Zima medaili obdržel jako ocenění celoživotní vědecké činnosti, zejména za badatelský přínos pro světový kosmický výzkum, kdy jeden z jeho patentů využila i americká vládní agentura NASA při výzkumu planety Mars. Jméno pana Zimy je uloženo na křemenné destičce na severním pólu Marsu. Praktický lékař Josef Macela byl medailí města oceněn za mimořádný rodinný přístup k několika generacím pacientů. Poděkování mu patří i za jeho práci ve prospěch České lékařské komory. Profesor Antonín Slabý se významným dílem zasadil o rozvoj Univerzity Hradec Králové. Patří k zakladatelům Fakulty informatiky a managementu, kde zastával funkci vedoucího katedry. Medaile města také náleží doktorce Monice Žumárové, a to jako výraz ocenění jejího přínosu pro rozvoj Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové, kde vedla katedru sociální pedagogiky.

Jako ocenění významného podílu představitelů vysokého školství v Hradci Králové a za prosazení myšlenky výstavby společného sídla lékařské a farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové i za spolupráci při zajištění výstavby medaili města převzali z rukou primátora docent Jaroslav Dušek, profesor Vladimír Palička, profesor Alexander Hrabálek, docent Tomáš Šimůnek. Medaile rovněž náleží profesoru Miroslavu Červinkovi. Výukové a výzkumné centrum Univerzity Karlovy v Hradci Králové, první objekt takzvaného univerzitního kampusu, začal svým studentům sloužit v akademickém roce 2015/2016. Budova je určena pro výuku a výzkumné aktivity čtyř ústavů a kateder Univerzity Karlovy působících v Hradci Králové.

Medaile pro basktebalistku, hokejistu a judistu

Město také udělilo medaili sportovcům. Odchovankyně hradeckého basketbalu a reprezentantka Michala Hartigová působila také v dresu Trutnova a Brna, kde slavila vítězství v Eurolize. Zúčastnila se olympiády v Pekingu v roce 2008 a několika seniorských mistrovství Evropy. Je držitelkou juniorského evropského a světového titulu. Před sezónou 2010/2011 se vrátila do klubu Hradeckých lvic, se kterým slaví úspěchy v lize i v Českém poháru. Hokejista Jaroslav Kudrna, který s hokejem začínal v Hradci Králové, dále působil v Pardubicích, Plzni, Třinci a Liberci. V reprezentaci oblékl dres čtyřiadvacetkrát. V letech 2007-2010 hrál v ruské superlize za klub Metallurg Magnitogorsk. V roce 2013 se vrátil do mateřského klubu v Hradci Králové, kde sezónou 2015/2016 ukončil svoji aktivní kariéru. Judista Pavel Petřikov mladší je závodníkem v super lehké kategorii, kde získal v roce 2008 zlatou medaili na mistrovství Evropy do 23 let. Sedmé místo ho provázelo na mistrovství světa v roce 2009 a rovněž na mistrovstvích Evropy v letech 2010 a 2013. Účastnil se olympijských her v roce 2008 a 2016. Výrazného úspěchu dosáhl v roce 2015, kdy získal zlato na světovém poháru v Austrálii.

V oblasti kultury ocenění významného působení dostal u příležitosti 95. výročí svého založení Dechový orchestr města Hradce Králové. Orchestr byl založen roku 1921 jako první civilní dechová hudba v Hradci Králové vybavená nástroji od hradeckého továrníka Františka Václava Červeného. Orchestr vedle vystupování v Hradci Králové pořádá zájezdy po České republice a do zahraničí, účastní se rovněž řady prestižních festivalů. Za dechový orchestr medaili z rukou primátora převzal předseda Václav Jandl.

V rámci pátečního programu udělila služební medaile i Policie České republiky a Hasičský záchranný sbor.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme