Mapa památek ukáže i zaniklá místa

Projít se po místech zaniklých kostelů? To by už od dubna mohla být v Hradci hračka. Zájemcům o historii a památky pomůže nová internetová mapa. Právě v těchto dnech ji dokončuje hradecká Společnost ochránců památek.

Nová interaktivní mapa by měla obsahovat zaniklé sakrální stavby ve městě. Zakresleny by tak v ní měly být i objekty, které dnes už ve městě nenajdeme, ale kdysi v Hradci a okolí sloužily k církevním účelům. Mapa tak lidem umožní nejen nevšední pohled do historie, ale i námět na zajímavý výlet.
"Po kliknutí se návštěvník webu dozví o historii těchto staveb. Je až s podivem, kolik jich kdysi v Hradci Králové bylo," řekl Mladé frontě Dnes člen společnosti Robert Müller, který na tvorbě webu spolupracuje. Mapa je k dispozici na webové adrese www.sopvc.cz a nová data ukáže od 1. 4. 2011. Její tvůrci navíc slibují, že budou postupně doplňovat i další zajímavé informace. "Chtěli bychom mít do konce roku hotový kompletně Hradec Králové a jednou bychom rádi obsáhli všechny zaniklé sakrální nebo historické objekty na území východních Čech," dodal v MF Dnes Müller.
Na sesbírání podkladů a vzniku mapy se kromě Společnosti podíleli i lidé z pražského arcibiskupství, hradeckého biskupství, pracovníci Muzea východních Čech a další badatelé a historici. "Mapa bude mít různé vrstvy, bude obsahovat mapy fotografickou, turistickou a také vyznačené cyklotrasy a turistické trasy," dodal Mladé frontě Dnes Müller s tím, že web bude obsahovat i plánovač tras.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
16.3.2011 00:22
STDM  (Nováček +1)
Koukám na tu prozatimní interaktivní mapu. Mají v ní zmapované restaurace. Mapa možná bude mít úspěch. :-)

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme