Malšovická lízátka hájí občané, fanoušci i památkáři

Novodobou hradeckou dominantu - osvětlovací tělesa malšovického stadionu - by rádi zachovali Hradečané i památkáři. Přesto takzvaná lízátka skončí ve šrotu. Přitom se jedná o technický unikát.

Lízátka za 40 let své existence přirostla občanům města k srdci a mnozí si stadion už bez nich nedovedou představit. V rámci chystané rekonstrukce se s nimi ale budou muset s největší pravděpodobností rozloučit. Stržena mají být s celým stadionem. Na jejich hodnotu přitom poukazují i památkáři. "Vzhledem k tomu, že na stadion byl podán návrh na demolici, se s tím asi už nic dělat nedá, přestože by byla strašná škoda, kdyby třeba osvětlovací stožáry měly skončit ve šrotu. Podle mě by pomohla osvícenská činnost: mělo by se působit třeba na zastupitele, aby si uvědomili, co jsou opravdové hodnoty," řekl Mladé frontě Dnes Miloš Buroň z Národního památkového ústavu v Jaroměři-Josefově.
Někteří lidé hradecká lízátka přirovnávají k vysokým pecím v Ostravě. Jedná se sice o novodobou stavbu, v době vzniku ale jedinečnou, která dnes tvoří neodmyslitelnou dominantu města. Lízátka přitom paradoxně vznikla náhodou. Když se na konci 60. let minulého století dostavěl nový všesportovní stadion, fotbalovým fanouškům k srdci vůbec nepřirostl. Vadil jim škvárový ovál a velká vzdálenost hřiště od tribun. Postavit 55 metrů vysoké a 45 tun těžké světelné stožáry byl v roce 1972 nápad, jak fanoušky přilákat. Jak popisuje MF Dnes, už v roce 1975 čtveřice lízátek stála a poprvé osvítila derby Hradce Králové proti Slovanu Pardubice. Lidé nad moderním zázrakem žasnuli a okamžitě si novou dominantu oblíbili.
"Kdybychom to nepostavili, asi by nás zavřeli," popsal Mladé frontě Dnes s nadsázkou tehdejší situaci Jaroslav Kott, který stál u zrodu lízátek a dohlížel na jejich stavbu. "Na samotné postavení lízátek jsme měli asi měsíc, a protože to byla šibeniční doba, na stadionu jsme i spali. Pracoval na tom jediný vhodný jeřáb, který byl v republice a tehdy stál 1 800 korun na hodinu," dodal Kott. Podle něj se tehdy jednalo o velmi unikátní dílo: "Lízátka se pilotovala do 10 metrů pod zem a mají jen čtyři šrouby, což tenkrát v celé Evropě nemělo obdoby," upozornil MF Dnes Kott.
Podle města jsou lízátka ve špatném stavu a budoucí podobě nového stadionu nevyhovují. Zbourat se mají spolu s tribunami, šatnami, dětským dopravním hřištěm, světelnou tabulí i plastikami před vchodem. I přesto zastánci uvažují o památkové ochraně a petici za zachování lízátek už podepsalo přes 4500 lidí. Špatnému stavu stožárů přitom nevěří. "V žalostném stavu jsou pouze reflektory. Kdyby se namontovala moderní svítidla, mohla by jich být jen polovina a navíc s třetinovým příkonem. Stožáry jsou v perfektním stavu, slouží léta a bez problémů přežijí i dalších 50 let," prohlásil v Mladé frontě Dnes Jaroslav Kott. "Lízátka jsou jedním z moderních symbolů Hradce, ale že by byla prohlášena za památku, příliš reálně nevidím," komentoval MF Dnes snahy o památkovou ochranu Miloš Buroň. A souhlasí s ním i kolega z Národního památkového ústavu v Jaroměři Oldřich Pešek: "Je-li podán pouze návrh, neznamená to, že by stavba byla chráněná," vysvětluje Mladé frontě Dnes.
S dominantou dnes už srovnatelnou s vodárnou na Novém Hradci nebo staroměstskou Bílou věží se tak Hradečané zřejmě budou muset navždy rozloučit.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
21.9.2011 14:30
JPA  (Pokročilý)
Bože můj
Už toho proboha nechte, lízátka jsou k ničemu a nikomu k srdci nepřirostla, nepotkal jsem v Hradci člověka, kterému by vadilo že půjdou pryč, kde se vzalo 4500 podepsaných lidí je mi záhadou...
jpa
22.9.2011 10:22
Jaroslav Fišer  (Administrátor)
RE: Bože můj
Vzhledem k tomu, že nejsem autorem článku, tak si výjimečně dovolím zareagovat. JPA, za mě nemluvíte, mně tedy k srdci lízátka přirostla. Netvrdím, že nepřežiju až nebudou, ale kdyby se je podařilo zachovat, byl bych radši.
Jen dodávám, že jsem velký fanoušek hradeckého fotbalu a nový stadion si taky přeju. A je mi jasné, že se starými lízátky to asi nepůjde při navrhovaném řešení. A taky je mi jasné, že zachování lízátek by mohlo všechno zablokovat nebo oddálit.
Vím, že minimálně na tomto webu patříte k nejvýraznějším zastáncům nového stadionu a jsem rád, že Vám osud hradeckého fotbalu není lhostejný. Myslím ale, že Vaše zanícení pro hradecký fotbal je až tak velké, že to v některých nezaujatých lidech (ve mně nikoliv), může vyvolávat negativní reakce a tím fakticky stadionu můžete víc uškodit.
Jinak si bohužel myslím, že pravdu má Xaver, respektive pokud se nekopne do hlíny nejdéle příští rok, potom nový stadion nejméně další 3 roky nebude. Je to moje spekulace, ale stadion je politické rozhodnutí, takže se bude muset postavit tak, aby se to stihlo do voleb v roce 2014. A pokud by se to nestihlo, tak se výstavba opět odloží.

P.S. tento názor je můj osobní a není oficiálním stanoviskem tohoto webu
22.9.2011 13:11
JPA  (Pokročilý)
RE: Bože můj
Pokud jste fanoušek fotbalu pane Fišere, pak nepochopím, proč zde tento - z novinářského hlediska naprostý paskvil - uveřejňujete...
Jistě že už jsem na všechno alergický, pokud se příští rok "nekopně do hlíny", je utrum s prvoligovým fotbalem v Hradci, na hodně dlouho a možná navždy....
22.9.2011 14:10
Jaroslav Fišer  (Administrátor)
RE: Bože můj
nemyslím, že by šlo o novinářský paskvil. Ale jinak Vás chápu, také už mě sliby lezou krkem. Hradecký fotbal se stal obětí politiků a developerů, kteří s ním nehrají férově. A přitom na fotbal v HK chodí jedny z největších návštěv v republice.
22.9.2011 14:48
JPA  (Pokročilý)
RE: Bože můj
No pardon, článek neinformuje ale dezinformuje - obsahuje naprosté mystifikace jako že pomalu kvůli lízátkům chodí fandové v Hradci na fotbal, že fanoušci bojují proti jejich zrušení (fan-kluby si dělaly mezi členy, známými apod. průzkum a všichni se těší už aby to bylo pryč, atd. atd. S politiky a developery jste trefil hřebíček, vždyť se to tu snažím objasňovat už x- let...
jpa
21.9.2011 14:59
JPA  (Pokročilý)
"Petice"
Jo, tak už je to jasné - těch 4500 hlasů není petice, ale je to naklikané na facebooku, takže nic, tam si nakliká kdo chce co chce za půl hodiny...
jpa
21.9.2011 19:37
Xaver  (Profesionál +11)
jen klid
Jen klid, "lízátka" zůstanou na svém místě hodně dlouho stejně jako celý stadion :-))

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme