Malé vodní toky v Hradci nejsou v pořádku

Některé vodní toky v Hradci Králové jsou značně zanedbané v případě povodní by mohly způsobit vážné problémy. Vyplývá to z nedávné kontroly magistrátu.
"Při kontrole v minulých dnech jsme zjistili, že většina koryt vodních toků a melioračních svodnic na území města je silně zarostlá, neposekaná a v korytech jsou mnohde i různé odpady. To vše by při silných deštích či dokonce povodních mohlo bránit průtoku vody," uvedla Marie Křenková z odboru životního prostředí magistrátu. Podle ní by mohly největší potíže nastat na menších vodních tocích, například Melounce, Plačickém potoku či Malém labském náhonu.
Za stav vodních toků ze zákona odpovídají správci toků a za propustky a úseky pod mosty správci těchto objektů. Město je proto vyzvalo k protipovodňové údržbě. Koryta je nutné vyčistit do 15. srpna, tráva a porosty mají být posečeny a z koryt odstraněny nejpozději do konce srpna. Správci toků jsou pak povinni trvale sledovat stav koryt. "Při nesplnění výzvy lze podle vodního zákona správcům toků uložit pokutu od 20 tisíc až do jednoho milionu korun," dodala Křenková.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
19.8.2004 09:51
Agáta (neregistrovaný)
Evidence vodních toků
Značný počet koryt vodních toků na území městakterý je je silně zarostlý, neposekaný a i v korytech jsou mnohde i různé odpady. To vše by při silných deštích či dokonce povodních mohlo bránit průtoku vody," uvedla Marie Křenková z odboru životního prostředí . Paní Křenková by měla začít pracovat s evidencí vlastnických vztahů a jaksi hledat nápravu na domácí půdě . Celou řadu toků a svodnic obhospodařují Technické služby města.
21.8.2004 14:39
XAVIER (neregistrovaný)
Malé vodní toky.
V rámci rozpočtu města HK v §3745 (péče ovzhled obcí a veřejnou zeleň) jsou uvedeny výdaje pro Městskou zeleň - ve výši 40 mil.Kč a pro Technické služby 34 - mil.Kč. Z toho by měla část nákladů být použita i na údržbu malých vodní toků ve správě města HK. Tedy v článku či v jeho pokračování by nám měla pí.Křenková podat fundovanou odpověď, jak po sloučení TS a Městské zeleně vychází plán a konkrétní plnění rozpočtu města v této ožehavé oblasti. Popř. u majetku MHK kolik km vodních toků a svodnic město obhospodařuje.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme