Majitelé bytů v Okružní kritizují radnici

Potíže v Hradci Králové s privatizací městských bytů pokračují. Nově se bouří obyvatelé Okružní ulice. Před půl rokem si koupili byty a stále přitom platí městu nájemné. Proč? Teprve nyní město provedlo přepis v katastru nemovitostí. Dřív to prý podle smluv nešlo. Komplikace prý navíc připravili i někteří nájemníci.

Lidem, kteří si v Okružní ulici koupili dříve nájemní byty do svého vlastnictví se ale cítí podvedení. Řada z nich se diví, proč za svůj majetek mají městu platit nájem. Radnice však pochybení nepřipouští. „K žádnému pochybení z naší strany nedošlo. Ve smlouvě, kterou lidé podepisovali, stojí, že nájemníky města přestanou být až podáním návrhu na zápis do katastru nemovitostí. To bylo provedeno až nyní. Platit nájem už by teď neměli,“ řekl Hradeckému deníku mluvčí města Václav Svoboda.
Proč ale městu podání návrhu trvalo tak dlouho, lidé nechápou. „Dokud nezaplatili všichni, nemohl být zápis do katastru proveden. Poslední platba přišla až v srpnu,“ vysvětlil Deníku Svoboda. Podle něj navíc situaci zkomplikovali sami nájemníci. V prvním případě se jednalo o neplatiče, v druhém podle Svobody nájemníci nejprve s koupí souhlasili, pak ale změnili názor. Radnici se potíže podařilo vyřešit až v září.
Podmínka města dostala do potíží řadu nových majitelů. „Lidé si vzali hypotéky nebo úvěry, které musí splácet, a město po nás stále chce nájem. Jak k tomu přijdeme? Když sečtu hypotéku a nájem, který po mně dál chtějí, zbyly by mi z důchodu dvě stovky, takže bych se asi šla pást,“ popsala Deníku svoji situaci obyvatelka jednoho z privatizovaných bytů Helga Balcárková. Zda si však lidé předem dobře přečetli podmínky smlouvy přečetli, zůstává otázkou. Stejně jako to, zda město nemohlo lidi na tuto podmínku upozornit a podání návrhu na zápis do katastru uspíšit. Celému sporu možná mohla předejít větší snaha na obou stranách.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme