Mají napilno. Co vše museli loni strážníci v Hradci Králové řešit?

| autor: hradeckralove.cz

Kolem 150 událostí řešili v loňském roce každý den městští strážníci Hradce Králové. Události, ke kterým vyjížděli, se týkaly například porušení vyhlášek, mezi častými prohřešky bylo rovněž znečištění či neoprávněný zábor veřejného prostranství. Strážníkům se také podařilo zadržet a předat policistům 41 hledaných a pohřešovaných osob. Mezi případy, které řešili, se objevily i skuteční kuriózní záležitosti. Nad některými z nich zůstává rozum stát.

13 000 případů vyřešili strážníci pomocí blokové pokuty

Z celkového počtu 53 407 událostí, které strážníci hradecké městské policie minulý rok řešili, se více než 1500 z nich týkalo porušení vyhlášek. Operační důstojníci přijali na telefonu více než 7000 oznámení. Strážníci museli například řešit události týkající se občanského soužití, znečišťování veřejného prostranství, přestupky vozidel, chodců a také cyklistů. Rovněž zajišťovali pořádek na fotbalových a hokejových utkáních, nebo při masových kulturních akcích. Strážníkům se také povedlo zadržet a předat Policii ČR 41 hledaných a pohřešovaných osob. Policii ČR bylo rovněž předáno k dalšímu šetření 133 událostí, u kterých strážníci pojali podezření ze spáchání trestného činu, v 66 případech musela městská policie použít donucovacích prostředků ke zklidnění agresivních osob.

Osoby podezřelé ze spáchání trestného činu strážníci městské policie zadrží, událost zadokumentují a předávají k dořešení Policii České republiky. „Vzhledem ke zvyšující se agresivitě osob, a z toho vyplývajícího častějšího používání donucovacích prostředků, se neustále zvyšuje kvalita výcviku, výstroje a ochranných pomůcek strážníků. Nepodceňujeme v žádném případě taktiku zákroků, zejména proti ozbrojeným osobám,“ řekl ředitel městské policie Miroslav Hloušek. „V loňském roce jsme řešili 53 407 událostí, přičemž 22 614 bylo kvalifikováno jako přestupek. Z tohoto počtu na místě strážníci vyřešili téměř 13 tisíc případů prostřednictvím blokové pokuty,“ uvedl Miroslav Hloušek čísla ze statistiky loňského roku.

Policisté doprovodili do porodnice rodící ženu

Nad některými událostmi zůstává dokonce rozum stát. Ale i kuriózní případy často strážníci řeší. „Koncem loňského roku byli strážníci přivoláni k muži, který po desáté hodině večerní popíjel v baru s batoletem, jehož je otcem, a nevidí v tom žádný problém, protože to tak činí často. Strážníci rovněž zadrželi muže za volantem, který čichal toluen a hlasitě si zpíval. Muži v černém v loňském roce také přes celé město doprovodili do porodnice vůz, v němž cestovala žena, která právě rodila. Další lidský život zachránili muži, který byl rozhodnutý skočit pod vlak na Slezském Předměstí. Asistovali nečekanému přistání horkovzdušného balónu na Baťkově náměstí tak, aby se přihlížejícím nic nestalo a odvrátili případné škody na majetku. Strážníci bývají rovněž voláni k záchraně zvířat, ať už se jedná o psy, kočky či například ptáky,“ sdělila tisková mluvčí hradeckých městských strážníků Eva Kněžourová. Přestože mají městští policisté pevně stanovený právní rámec, často musí řešit velmi nestandardní situace týkající se například pomoci občanům.

Městská policie musela také několikrát řešit zneužití linky 156. Lidé na ni volají i v případech, kdy není zásah strážníků nutný. „Pokud někomu uteče domácí mazlíček a potřebuje jej nalézt, odchytit, sejmout ze stromu a podobně, rádi přispěcháme na pomoc, pokud nám to však okolnosti dovolí a není třeba řešit závažnější události. Ale stává se, že si nás lidé pozvou domů na odchycení myši a při oznamování celou záležitost náležitě zkreslí, aby strážníci skutečně přijeli. Jindy jsme zapojeni do takzvaného rušení nočního klidu kalousem ušatým, protože se oznamovatel prý nemohl několik nocí vyspat,“ uvedla Eva Kněžourová.

autor: hradeckralove.cz

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Přes Portál Bezpečí se strážníci mohou na volajícího napojit přes video

Hradecké městské policii bude v práci od 1. února pomáhat nová aplikace Portál Bezpečí. Díky ní se budou moci operační důstojníci při telefonickém hovoru na lince 156 spojit s volajícím přes video, chat a zajistit i jeho lokalizaci. Pro spuštění všech těchto funkcí bude volající…
Čtěte více

Město chce v ulicích více strážníků i asistentů prevence kriminality

Počet strážníků městské policie v Hradci Králové by se měl do dvou let zvýšit o desetinu. S udržováním pořádku ve městě jim dlouhodobě pomáhají i takzvaní "asistenti prevence kriminality." I těch by mělo ve městě postupně přibýt. Počítá s tím nový koncept prevence kriminality,…
Čtěte více

Nové kamery pomohou strážníkům v práci

Kvalitnější záznamy i efektivnější dohled nad dodržováním veřejného pořádku bude mít nyní Městská policie Hradec Králové díky obnově tří kamerových bodů za téměř 260 tisíc korun. Půjde o kamery na rohu ulic V Kopečku a Rokitanského, ale také na Masarykově a Ulrichově náměstí.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme