Magistrát se připomíná s místními poplatky, sazby se nezvedají

Ještě přibližně měsíc a půl mají občané Hradce Králové na zaplacení místních poplatků. V těchto dnech by jim měly být do schránek doručovány složenky. Jak informovala tisková mluvčí magistrátu Magdalena Vlčková, poplatky, které letos Hradečané zaplatí, kopírují zhruba loňské cifry.

Z pohledu občana je nejčastějším místním poplatkem platba za odpad, respektive za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů. Tento poplatek musí platit všechny osoby s trvalým pobytem ve městě Hradec Králové a vlastníci rekreačních staveb na území města. Poplatek na rok 2012 činí 500 Kč a je už na své maximální výši. U dětí od 7 do 14 let a vlastníků chat a chalup hradeckých občanů je sazba poloviční, tedy 250 Kč/rok. Věková hranice 70 let pro poloviční sazbu poplatku za odpad zůstala také zachována. Senioři od 70 let platí jako v minulém roce 250 Kč ročně. Děti do 6 let včetně celého kalendářního roku, ve kterém dovrší 6 let, jsou od poplatku osvobozené.
Nezvyšuje se ani poplatek za psa. Základní sazba poplatku za prvního psa je ročně 1200 Kč. Za psa v rodinném domku, ve kterém je držitel psa přihlášen k trvalému pobytu, 300 Kč. U držitelů psů, kteří mají jediný zdroj příjmů z důchodu nebo pobírají sirotčí důchod, činí roční sazba 200 Kč. Za každého dalšího psa se sazba zvyšuje o 50 procent. Poplatek ze psů zaplatí držitelé psů s trvalým pobytem ve městě.
Splatnost obou výše uvedených poplatků je 25. dubna 2012 a složenky budou všem občanům včas doručeny.
Sazby poplatků jsou již několik let stabilní a představují poměrně významnou skupinu obecních příjmů. Výběr poplatků tvoří kolem 5 % daňových příjmů města. Kromě poplatků za psa a za odpad vybírá magistrát ještě místní poplatky za provozovaný výherní hrací přístroj, poplatek za ubytovací kapacity a za užívání veřejného prostranství.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme