Magistrát se pře se Strabagem o peníze za úpravu Riegrova náměstí

Spor mezi městem Hradec Králové a stavební společností Strabag ohledně odebrání bankovní garance ve výši 80 milionů korun za pozdní dokončení stavby terminálu hromadné dopravy ještě neskončil a na obzoru je nová soudní pře mezi těmito subjekty. Předmětem sporu je faktura za vícepráce na rekonstrukci Riegrova náměstí a penále za nedodržení termínu této stavby. Informuje o tom Hradecký deník.

Strabag měl zaplatit smluvní pokutu 150 tisíc korun za každý den prodlení oproti původnímu termínu. Původně měla být rekonstrukce Riegrova náměstí hotova na konci září, ale dokončena byla až v polovině listopadu. Strabag však podle Hradeckého deníku fakturu vrátil zpět a rozporuje výši částky. Magistrát přitom nepočítal všechny dny v prodlení, ale jen ty, kde si je jistý, že je nelze rozporovat. Strabagu totiž předal staveniště také později, než zněl původní termín. "Myslím, že to je zdržovací taktika. Nevím, co by tam bylo špatně,“ komentoval spor vedoucí investičního odboru radnice Valentýn Avramov s tím, že už celou záležitost předali právníkům. Navíc Strabag za provedené práce poslal fakturu přibližně o 15 milionů korun vyšší, než zněla smluvně stanovená částka. Tuto fakturu zase vrátil Strabagu zpět hradecký magistrát. Strabag se hájí tím, že vícepráce, o které byla celková suma navýšená, byly nezbytné. „Kdyby nebyly provedeny změny a práce navíc, náměstí by nesplňovalo normy a nemohlo by dojít ke kolaudaci. Vícenáklady vznikly právě kvůli těmto úpravám,“ uvedla mluvčí Strabagu Miroslava Köhlerová.
Nelze tak vyloučit, že spor bude muset opět řešit soud. "Možná je to zase příprava na nějaký soudní spor,“ komentoval vrácení faktury ze strany Strabagu náměstek primátora Josef Malíř.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme