Magistrát se hádá s ekology o Plachtu

Spory hradecké radnice a ochránců přírody o lokalitu Na Plachtě neberou konce. Až dosud ochránci bránili vzácnou přírodu před městskými investicemi a zástavbou. Nyní jakoby se role otočily. Město nechce dovolit ekologům kácení stromů.

Ekologové nyní přišli s žádostí vykácet v chráněné oblasti za hradeckým Petrofem asi 7 tisíc stromů. Město žádost zamítlo. Podle ochránců je lidský zásah ale nezbytný pro uchování vhodných podmínek pro chráněné živočichy. „Chceme zachránit vřesoviště, louky a vůbec bezlesí, na které jsou vázané unikátní společenství chráněných rostlin a živočichů. Po odchodu armády začalo bývalé cvičiště zarůstat. My chceme zlepšit kvalitu biotopů a rekonstruovat stanoviště, která už zanikla,“ řekl Hradeckému deníku Martin Hanousek z Agentury ochrany krajiny a přírody České republiky.
Městu se ale zásah nelíbí. „Je to nešťastný způsob ochrany přírodní památky. Ty stromy tvoří plíce města. Pokud se jich zbavíme, tak se změní mikroklima v Hradci. Navíc je to rekreační zóna. Všechny zásahy by se měly pečlivě zvážit,“ oponovala v Deníku náměstkyně primátora Pavla Finfrlová. Zmizet by přitom mělo téměř 7 tisíc bříz, borovic a vzrostlých topolů z asi 3hektarové plochy. Podle ekologů by nakonec kácení mohlo být ještě rozsáhlejší. „Chtěli bychom docílit bezlesí na 15 hektarech. Vykácených stromů by bylo asi pětkrát tolik. To je však otázka budoucnosti, tak deseti let. Nemůžeme je odstranit najednou,“ dodal Hradeckému deníku Martin Hanousek.
Ochránci přírody se proti rozhodnutí města chtějí odvolat. „My jsme žádali úředníky magistrátu, rozhodnutí radních je politické. Pokud to tak skutečně dopadne, podáme odvolání ke krajskému úřadu,“ řekl Deníku Hanousek. Podle něj má změna rozhodnutí šanci na úspěch. Už v minulosti kraj souhlasil například se spásáním přebytečné trávy.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme