Magistrát se budou soudit o ZUŠ Na Střezině

Královéhradecký krajský soud bude rozhodovat o tom, zda likvidátor Fondu dětí a mládeže Pavel Žák postupoval při prodeji jedné z budov Základní umělecké školy Na Střezině komerčnímu subjektu v souladu se zákonem. Soudní jednání, které by mělo určit, kdo je oprávněným majitelem objektu v Lidické ulici, je nařízeno na středu 25. října.
O budovu usilovalo Město Hradec Králové, ale nakonec ji za 85 000 korun získala společnost Communications design, a. s., která ji obratem nabídla městu za částku dva a půl milionu korun. "O objekt jsme žádali celkem třikrát, ale vždy bylo výběrové řízení fondem bez udání důvodů zrušeno. Pak jsme se náhle dověděli, že byl za sumu, která ani zdaleka neodpovídá skutečné hodnotě, prodán soukromé společnosti," řekla vedoucí právního oddělení královéhradeckého magistrátu Markéta Pešková.
Likvidátor Fondu dětí a mládeže Pavel Žák měl zajistit bezúplatný převod majetku bývalého SSM na subjekty, které se práci s dětmi a mládeží věnují. Místo toho jej mnohonásobně podhodnocený prodával, často bez výběrového řízení, soukromým společnostem. Mezi založením některých takových společností a uskutečněním prodeje majetku mnohdy neuplynul ani jeden měsíc.
Ministerstvo financí se do věci vložilo, aby zabránilo zjevnému tunelování Fondu dětí a mládeže podivnými prodeji majetku. Zpochybnilo kupní smlouvu, kterou uzavřel FDM se společností Communications design, a. s. (ta se mezi tím v roce 2005 přejmenovala na Bimoset a. s.), protože byla uzavřena dřív, než prodej schválila Poslanecká sněmovna PČR. Královéhradecký okresní soud však rozhodl, že byl prodej legální. Proti tomuto rozhodnutí se ministerstvo odvolalo ke krajskému soudu, který má 25. října rozhodnout. 
Na vleklý spor nejvíce doplácí ZUŠ Na Střezině. Ta v objektu může nadále zůstat jen díky předběžnému soudnímu opatření, protože nový majitel jí okamžitě zvedl nájemné z původních třiceti tisíc korun za rok na sto čtyřicet tisíc korun a požadoval, aby škola budovu ke konci června letošního roku vyklidila. "Základní umělecká škola Na Střezině se dlouhodobě potýká s nedostatkem vhodných prostor pro více než sedmnáct set žáků, kteří ji navštěvují. Rádi bychom objekt v Lidické ulici přebudovali, aby v něm mohli cvičit například stepaři či dechové orchestry, ale bohužel nemůžeme investovat do cizího majetku," říká vedoucí odboru školství a volnočasových aktivit dětí a mládeže královéhradeckého magistrátu Alena Synková. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme