Magistrát převedl budovy některých škol na kraj

Převod budov Střední průmyslové školy strojnické, Gymnázia Boženy Němcové a dílny Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Hradební v Dlouhé ulici v Hradci Králové do majetku Královéhradeckého kraje minulý týden schválilo krajské zastupitelstvo. Nemovitosti dosud vlastnilo město.
"S vedením Hradce  jsme se dohodli, že budeme pokračovat v navržené strategii vzájemného majetkového vypořádání, kdy provozovatel by měl budovy zároveň i vlastnit," popsal zastupitelům výsledek úterního společného jednání rad kraje a města hejtman Pavel Bradík. Postupně by tak mělo oběma směry dojít k převodům dalších objektů.
Královéhradecký kraj měl budovy těchto škol dosud pronajaty. Jejich správa by měla být po získání pro kraj snazší. "Pokud bude tyto budovy vlastnit kraj, otevírá se přístup k dotacím a přípěvkům z fondů Evropské unie. Budeme moci snáze zúřadovat jejich opravy či případné větší rekonstrukce," sdělil Ivan Doležal, radní odpovědný za majetek kraje. Na kraj mají nově přejít také pozemky, na kterých budovy stojí.
Dosud kraj za pronájem budov gymnázia a střední průmyslové školy strojnické platil přes 3 miliony korun ročně. "Ušetřené peníze vrátíme do těchto škol; například jako investice," řekl Doležal.
Se změnou využití školských budov po jejich získání kraj nepočítá. "Je absolutně vyloučeno, že bychom chtěli v těchto školách rušit dosavadní výuku. To je navíc zakotveno ve smlouvách o převodu: pokud by budovy přestaly sloužit svému dosavadnímu účelu, kraj by je bezplatně vrátil zpět Hradci," uvedl Ivan Doležal.
Komplex budov Střední průmyslové školy strojnické v Hradecké ulici, které má kraj získat, vznikl podle návrhu architekta Josefa Gočára v roce 1925. Část novějších přístaveb této školy již kraj vlastnil.
V případě převzetí budov gymnázia se jedná o komplex, který začal vznikat již koncem 19. století. Královéhradecký kraj již vlastnil tamní přistavěné podzemní šatny, které byly vystavěny v letech 1994-1995.
V souvislosti s převzetím budov královéhradecké Střední odborné školy a Středního odborného učiliště se  sídlem v Hradební ulici kraj přebírá budovy jejích dílen v  Dlouhé ulici. Tam probíhá odborný výcvik budoucích elektrikářů. Budova v historickém centru krajského města vznikla v 60. letech 19. století.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme