Magistrát předvede bezpečnostními stojany na kola

Předváděcí akci na podporu využívání nových bezpečnostních stojanů plánuje na tento týden hradecký magistrát spolu s městskou policií. Magistrát zakoupil ve třech etapách v letech 2003 - 2005 z prostředků Královéhradeckého kraje a statutárního města Hradce Králové stojany na kola. Jsou poměrně robustní a umožňují uzamčení kola za rám k pevné konzoli pomocí odolného uzávěru, který je přímo součástí stojanu. Uzamknout do nich lze pomocí malé jednostranné zámkové vložky typu SAVE 40 nebo FAB 2004 všechny běžné typy kol, včetně dětských a skládacích.

Jak uvedl koordinátor prevence kriminality z hradeckého magistrátu Milan Stehlík, stojany jsou k dispozici před krajským úřadem, úřadem práce, u Gymnázia J. K. Tyla, na několika místech ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, před Lékařskou fakultou UK, u objektu Sionu v ulici Na Kotli, mezi Fakultou informatiky a managementu a Pedagogickou fakultou na náměstí Svobody a také u magistrátu města. Stejné bezpečnostní stojany na jízdní kola instalovaly letos po městě i sousední Pardubice.
Podle Stehlíka však cyklisté zámku dosud neumějí používat. "Většina cyklistů dosud kola k těmto stojanům přivazuje většinou klasicky, tj. pomocí standardních zámků na kola. K šíření preventivní osvěty se proto v příštím týdnu uskuteční tři akce, jejichž obsahem bude ukázka používání stojanů a možnost účasti v jednoduchém kvízu," uvedl Stehlík s tím, že správné odpovědi budou odměněny malým dárkem - právě zámkovou vložkou do uvedených stojanů. Výherci tak při jízdě po městě budou moci bezpečně uložit své kolo ve stojanech nové generace.

Předváděcí akce se uskuteční vždy mezi 10. a 12. hodinou:
- 13. června u Pedagogické fakulty a Fakulty informatiky a managementu na náměstí Svobody
- 14. června před Magistrátem města Hradce Králové
- 15. června v areálu Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
14.6.2006 20:40
Lenka (neregistrovaný)
Magistrát předvede bezpečnostními stojany na kola
Tak to je opravdu záslužná činnost, jen by mě zajímalo, jestli si někdo uvědomuje, že v čase 10 - 12 hod je většina lidí v práci nebo ve škole. Myslím si, že v tomto časovém úseku nesplní tato akce to, co se od ní očekává.
15.6.2006 20:32
Martin (neregistrovaný)
Vložka vs. zámek
Je sice super, že učí lidi, jak správně manipulovat se stojany a případně i rozdávat vložky do nich, ale zapomínají na to, že když se o kolo nebudu moc bát a zamknu ho obyčejným zámkem, tak ho můžu zamknout všude, s vložkou jen někde...
28.6.2006 07:29
Metař (neregistrovaný)
RE: Vložka vs. zámek
Ucvaknou zámek na kolo je pro zloděje, pokud je vybaven pákovými kleštěmi, asi práce na pár sekund. Co jsem měl možnost vidět bezpečnostní stojany, tak jsou udělány skvěle, ale nejslabším článkem bude asi zámek. Je to obyčejná fabka s nízkým stupněm bezpečnosti, kterou nebude problém za několik desítek sekund vysahat a otevřít. Z toho plyne jedno. Jezdit po HK jen na takovém kole, o které se nebudu bát a jehož finanční hodnota v případě ztráty bude malá. -))

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme