Magistrát chce oživit letiště

Nová studie na další využití hradeckého letiště se v současné době připravuje pro potřeby hradecké radnice. Magistrát by na letišti rád opět viděl čilý letecký ruch a to jak v nákladní tak osobní dopravu. Píše o tom MF Dnes.

„V budoucnu by v Hradci mohlo být veřejné mezinárodní letiště, jaké mají v Drážďanech či ve Wroclawi,“ cituje deník hradeckého primátora Otakara Divíška. Hlukové limity totiž stále umožňují přistání i velkých letadel a v dohledné době by se měnit neměly. Neplánuje se ani výstavba v sousedství letiště. Podle něj by však na letišti mělo zůstat i letecké muzeum, letecká škola či vrtulníky záchranářů. Rozsáhlý areál by měl pak i nadále sloužit jako sídlo pro podnikání různých firem, jejichž obor nemusí být nutně spjat s letectvím.
Areál letiště převzal hradecký magistrát od armády do svého užívání v roce 2003. Letecký provoz byl ukončen již v roce 1992, ke konci roku 2001 pak armáda letiště opustila úplně. Dosud plocha sloužila k pořádání různých akcí, výstav a veletrhů, v areálu letiště sídlí i soukromá firma provozující leteckou dopravu. Do roku 2002 sloužilo hradecké letiště i k pořádání letecké přehlídky CIAF, kvůli průtahům s převodem letiště přesunuli organizátoři festival do Brna.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
25.7.2005 09:37
Ron (neregistrovaný)
nechystaji se snad obecni volby?? :D
Pane primatore, podivejte se dolu k sousedum, ti jsou uz miiirne napred. maji verejne mezinarodni letiste, kdezto nase je neverejne. maji vyhodne rizeni letoveho provozu ve spolku s armadou, my mame prazdne budovy. rocne odbavi 50 tisic cestujicich, planuji odletovou halu a za humny cekaji investori...... a my porad jen virtualni realitu
25.7.2005 12:13
Pavel (neregistrovaný)
RE: nechystaji se snad obecni volby?? :D
To Ron: A co tím chcete říct? Pan Primátor přece deklaruje, že letiště magistrát chce! Nečekejte, že to bude ze dne na den.

A těm co s obavami vzpomínají na hluk vojenských sůček a migů bych rád řekl, že dnešní dopraváky se řídí přísnými předpisy a ve městě vůbec neuslyšíte, že na letišti sem tam nějaký sedne či odstartuje.
25.7.2005 14:26
Ron (neregistrovaný)
RE: nechystaji se snad obecni volby?? :D
A ja zase deklaruju, ze takove letiste uz existuje = maji ho v pardubicich, 20km od pana primátora, ma v soucasnosti znacny rozvoj a znacny potencial, takze je pravdepodobne ze dalsi letiste za rohem je ekonomicky sporne. Nejsem vubec nepritel letist, ale to hradecke tezce zaspalo-resp. bylo prevalcovano konkurenci. Proc tedy primator jeste ted vesti mezinarodni letiste v hradci - nevim, vubec nerozumim, asi tolik jsem chtel napsat
25.7.2005 19:04
Petr (neregistrovaný)
Dobře se to kecá
Jo za peníze jiných a bez zodpovědnosti se to dobře kecá. Je to přesně na naše Kocourkovské radní takový nápad : Vedlejší obec postavila most přes řeku, tak mi hned vedle postavíme lepší a větší a z betonu!!! Co na tom že tamten funguje a k tomu našemu není pořádná cesta, vždyť oni to ti naši debi..., totiž pardon, občanové rádi zaplatí !!!
25.7.2005 20:12
Nebelman (neregistrovaný)
RE: Petr
Přesně vystiženo.
26.7.2005 08:45
Pavel (neregistrovaný)
RE: Dobře se to kecá
To Petr: To jste si spletl téma, tady se mluví o letišti...
A co se týče letiště, nemá cenu řešit co bylo, ale co bude. Hradecké patří městu, parbubické zatím armádě.
26.7.2005 10:39
Petr (neregistrovaný)
RE: Dobře se to kecá
To jste ale špatně pochopil mě, to nebyl útok na tu lávku u Aldisu, ale přirovnání. Takže to je tak, že na nějakém jasném příkladu (dva mosty vedle sebe) ukazujeme hloupost jiného řešení (dvě letiště vedle sebe). Už chápete, nebo ještě jinak :o)))
26.7.2005 10:45
Petr (neregistrovaný)
soukromá firma
Jo a ta soukromá firma na to provozování letiště dostává od města více než milión korun ročně už teď (viz usnesení rady městra č.651/2005, lze i na internetu).
A ještě poznámka : CIAF se asi nepřestěhoval do Btrna kvůli průtahům s převodem, vždyť v tom roce se na letišti pořádaly všechny ostatní akce (Ambulanc, Truck fest, Tuning) a reportáž na Nově taky byla o jiných problémech :o))
27.7.2005 17:58
Majk (neregistrovaný)
Kocourkov
Ještě si vzpomínám, s jakou slávou ho Dvořák (nebo kdo z ODSky to byl) rušil. :-/
28.7.2005 15:05
Lojza (neregistrovaný)
Letecké muzeum
Velmi rád bych se dověděl nějaké informace o takzvaném leteckém muzeu jež je údajně na hradeckém letišti.Za jakých podmínek město pronajímá tyto prostory.Plánuje se někdy otevření tohoto muzea pro veřejnost?Nebo se jedná pouze o hrátky několika jednotlivců,kteří za pomoci majetku města realizují svoji soukromou zábavu?
28.7.2005 20:28
Petr (neregistrovaný)
RE: Letecké muzeum
Ano, to je také zajímavá otázka. Možná by bylo dobré zjistit všechny granty které plynou do organizací na letišti, mám (podotýkám že neověřenou) informaci že na letišti krom leteckého muzea funguje i klub nějakých sběratelů historické (vojenské??) techniky, mají spoustu prostor a pochopitelně jim také vše platí město granty. To je docela síla ve městě kde parkujete i za stání u magistrátu.
30.7.2005 02:07
Dan (neregistrovaný)
Hluk
Dovolte, abych se silně zasmál, když vidím to tvrzení o tom, jak letadla nejsou slyšet. Bydlím na Slezském Předměstí a denně mi nad domem prolétají letadla soukromé firmy o které tu též je zmínka, takže, asi narozdíl od autora, vím "docela" přesně, jak často a jaký hluk letadla způsobují. Odvolávání se na hlukové limity je pustý alibismus vzhledem k zhoršení úrovně bydlení na místech, která jsou již stávajícím provozem zasažena. A jestli se bude rozšiřovat letecký provoz, tak pěkně děkuji!
Ale ať si pak magistrát nechá řeči o tom, jak mu jde o blaho občanů města. Docela zajímavě to kontrastuje s virtuálním tvrzením, jak je Hradec Králové dobré místo k bydlení. Podle mne byl, ale díky podobným záměrům magistrátu současného i předchozích, už to dávno není pravda a tento stav se dále zhoršuje.
Ale proč to vlastně píšu, magistrátu jde stejně jen o prospěch jeho a lidí na něj napojených. Takže tím končím. Mazat to nebudu,když už jsem to napsal. Jen doufám,že se tento záměr magistrátu nezdaří.
5.8.2005 09:11
David (neregistrovaný)
RE: Hluk
to co jste napsal jse mi zda pitomost
9.9.2005 08:30
Marie (neregistrovaný)
Myslim si, ze zajem obyvatel Hradce je az na poslednim miste. Letiste jsou hlucna, a pokud vim, v ostatnich statech se buduji v dostatecne vzdalenosti od mest / cca 20 km/. Chapu pana primatora, ze slibem novych pracovnich prilezitosti na letisti a zvysenim cestovniho ruchu, chce ziskat dalsi preference v blizicich se volbach. Dovedu si predstavit, ze lide, ze vzdalenejsich lokalit, kterych se event. hluk netyka, napad nasich radnich uvitaji. Mam ted neprijemny zazitek z Hip Hop party, kdy jsem tri dny nespali, ale nikdo tento problem neresil, jelikoz hygienicka stanice udajne predem dala k teto akci povoleni. Mestska policie zklamala. Prala bych panu primatorovi bydlet o 2 km blize k letisti.
2.10.2005 00:04
gadji (neregistrovaný)
omluva za všecny ůčastníky hhk 05
promiňte,já jsem k Vám dojel na dobrý hip hop a dočkal jsem se-prostě život je boj...na tuningu bylo ticho?já se neptám já jen konstatuji že zábava kde by bylo ticho není zábava-to je asi strašný názor-já vím a omlouvám se...jinak viva Hradec Králové!!!doufám že mě nebudete střílet,ale kdyby jo tak "svět se nezboří"mír a lásku.-..

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme