Štítky: | zeleň |

Má skutečně padnout 300 stromů na břehu Orlice?

Ilustrační foto | Zdroj: Archiv
Ilustrační foto | Zdroj: Archiv

Na břehu Orlice v Hradci Králové se v minulých dnech začala na stromech objevovat označení, která by zelené krasavce mohla předem odsoudit k pokácení. Ve svém prohlášení na to upozornil zastupitel města Hradec Králové a ochránce přírody Adam Záruba. 

Na velkou nespokojenost s tím, že by město mělo přijít až o 300 stromů a navíc v tak oblíbené lokalitě jako Přírodní park Orlice, poukazuje také petice proti kácení této krásné zeleně. Petice vznikla z iniciativy některých obyvatel Hradce Králové a na internetu se pod ní podepsalo už více jak 3 000 lidí. 

Zastupitel a ochránce přírody Adam Záruba, který je sice politický nestraník, ale v zastupitelstvu města sedí za stranu Změna pro Hradec (Nezávislí a Strana zelených), v minulých dnech poukázal na to, že na břehu Orlice je nyní označeno až 300 kusů stromů, které by případnému kácení měly podlehnout. „Vzhledem k tomu, že takto se zpravidla značí stromy určené ke kácení, leckoho zasvěceného asi tento pohled vyděsil. Já sám jsem si zprvu říkal, že něco podobného nemůže být možné a že se jedná asi o nějakou inventarizaci zeleně,“ píše Adam Záruba. 

K tomu, zda jsou konkrétní označené stromy skutečně určené „na porážku“ se státní podnik Povodí Labe, jenž je majitelem pozemku, na kterém stromy rostou, nechtěl vyjádřit. „V současné době je z naší strany připravován zásah do porostů na ochranných hrázích Orlice,“ uvedla Jana Burianová, tisková mluvčí za Povodí Labe a ubezpečila, že prozatím se pouze tipuje zásah do stromů u Orlice v Hradci Králové

Ke zmíněnému počtu až 300 stromů se mluvčí Burianová konkrétně nevyjádřila. Pouze dodala, že ve spolupráci s Magistrátem města Hradec Králové je státním podnikem Povodí Labe dlouhodobě připravována koncepce řešící břehové porosty na území města.

Primátor masivní kácení odmítá

Město, konkrétně primátor města Zdeněk Fink, však jakékoliv masivní kácení stromů na území Hradce Králové odmítá – i jako primátor, i jako občan. „V rámci našich možností se budeme s odborem životního prostředí snažit tuto činnost omezit. Město musí na každý strom, který je třeba pokácet byť i kvůli realizaci staveb veřejně prospěšných, nechat zmapovat, udělat různé odborné skeny a posudky,“ uvedl primátor Fink. 

Stromy, o kterých by se nyní mělo rozhodovat však nestojí na pozemku města, ale na pozemku Povodí Labe a to poukazuje především na špatný zdravotní stav stromů. Při mimořádných jevech (např. povodeň) by dokonce mohlo hrozit nebezpečí zatopení částí města. Mnohé ze stromů jsou podle Povodí Labe napadené dřevokaznými houbami anebo mají kritická poranění u kořenových náběhů. 

Druhá stránka věci však je, že právě břeh Orlice je Hradečany hojně využívanou trasou pro jejich jízdu na kole či pro procházky. „Hrozí zde, případným pádem větví nebo částí stromů, nezanedbatelné riziko škod na majetku a zdraví osob, které se zde pohybují,“ doplnila Burianová, mluvčí Povodí Labe. 

Obyvatelé nechtějí o stromy přijít, podepisují petici

Ze všech těchto důvodů se vedení Povodí Labe rozhodlo připravit žádost na příslušný orgán ochrany přírody k vydání závazného stanoviska zda kácet nebo nekácet. „Po kladném projednání budou zahájeny vlastní práce. Na vhodných místech se předpokládá i náhradní výsadba,“ uzavřela mluvčí Povodí Labe Burianová.

„S takovým samoúčelným devastačním zásahem bychom se jako občané v žádném případě neměli smířit a je na místě, abychom řekli jasnou odpověď,“ uvedl zastupitel Záruba ve svém prohlášení. „To, zda budeme žít ve zdevastované pustině nebo i nadále v krásném městě, které je právem nazýváno městem zeleně, záleží na každém z nás,“ uzavřel Záruba. 

Na obyvalele Hradce Králové však apeluje i na internetu spuštěná petice proti kácení stromů od břehu Orlice. „Nesouhlasím s tím, aby nový management podniku Povodí Labe a další v rámci naplnění vodního zákona ad absurdum vykáceli všechny stromy na návodní straně hrází všech našich řek a potoků. Pouze v krátkém úseku řeky Orlice za hlavním stanem Povodí Labe v Hradci Králové je v tuto chvíli označeno ke kácení cca 300 vzrostlých lip, dubů, topolů a dalších nádherných a zdravých stromů,“ zní výňatek z petice.

Podpis pod petiční prohlášení připojilo už přes 3300 lidí. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
3.10.2013 11:43
Veronika Volejníková  (Administrátor +7)
Vyjádření magistrátu
Magistrát rozhodně není lhostejný k poprasku, který debata kolem případného kácení stromů na břehu Orlice vyvolala. Zde je vyjádření Odboru životního prostředí: www.hradeckralove.org/noviny-a-novinky/co-se-deje-...

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Central park na Moravském Předměstí bude k oddechu veřejnosti sloužit i v budoucnosti

Město podpoří projekt Central parku na Moravském Předměstí. Jedná se o území severně od Husovy ulice a ulice Zámeček na Novém Hradci Králové, jehož součástí je zelený klín mezi Třebší a Moravským Předměstím. Právě tato rozsáhlá lokalita by v budoucnu měla sloužit veřejnosti k…
Čtěte více

Na chodníku podél Gočárovy třídy nahradí popraskaný asfalt dlažba z mozaiky

Chodník podél Gočárovy třídy mezi ulicemi Letců a Břetislavova se možná ještě letos dočká nového povrchu. Tamní asfalt už je nevyhovující, je hodně popraskaný a místy chybí úplně. Spolu s ním bude komunikaci zdobit i nová zeleň. Asflat vystřídá dlažba z mozaiky. Práce v hodnotě…
Čtěte více

Hradec Králové dá 60 milionů do projektů na hospodaření s vodou

Jak chce Hradec Králové bojovat s dlouhodobým suchem? V následujících třech letech investuje téměř 60 milionů korun do opatření, která by měla přispět k zadržování vody v krajině na území města. Do roku 2022 chce vysadit novou zeleň, rekonstruovat jezírka, parky a…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme