Lze se naučit cizí jazyk i ve vyšším věku nebo bez talentu?

Věty typu: „Jsem už příliš starý, abych se učil cizí jazyk" nebo „Nemám na jazyky talent" poslouchám celkem často. Jsem učitelka německého jazyka a již roky učím jak mladé, tak i starší lidi němčinu. Měla jsem studenty mezi 8 až 60 lety a nezjistila jsem, že by se mladí studenti učili němčinu zásadně lépe.

Samozřejmě mají mladí lidé výhodu, co se týče paměti a napodobování výslovnosti. Oproti tomu ovšem dospělí disponují zcela jinými kvalitami. Mají o jazyk větší zájem, umí se lépe soustředit a také déle u jazyka vydrží. Kromě toho mají více možností, jak cizí jazyk používat. Potřebují jazyk pro svojí práci a mohou si dovolit zaplatit v cílové zemi dovolenou nebo jazykový kurz.

Dle mého názoru je nejdůležitější při učení se cizímu jazyku motivace. Pokud Vám chybí, tak můžete být dobří, jak chcete, ale bude velmi těžké, mluvit cizím jazykem na nějaké dobré úrovni. Už jsem vyučovala hodně lidí, kteří nebyli na první pohled možná nijak zvlášť talentovaní, ale byli vysoce motivovaní. Bavilo je dělat domácí úkoly, dívali se na internetu nebo v televizi na německé pořady a využívali každou možnost, aby mohli mluvit německy. A tito studenti dosáhli za delší dobu vyšší úrovně než ti, kteří měli sice pro jazyk cit, ale jeho výuka pro ně byla jen otravnou povinností.

Proto nedosáhnou studenti ve škole nutně lepší jazykové úrovně než zaměstnanec, který pracuje v německé firmě a používá jazyk každý den.

Pokud se chcete učit německy, pak se přihlaste na některý z mých kurzů v Hradci Králové. Budu Vás podporovat, abyste si našli svoji individuální cestu, jak se v němčině zlepšit a dosáhnout vyšší úrovně. Navštivte moji webovou stránku: www.lysann.cz I když kurzy již započaly, můžete se k nám přidat za sníženou cenu. Moje jazyková škola sídlí na této adrese: Luční 460, 50003 Hradec Králové.

Nebo se se mnou spojte na Facebooku a zúčastněte se tam mého kurzu němčiny, který je zdarma a při kterém se každý týden naučíte nová slovíčka. www.facebook.com/LysannNJ/

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.




Mohlo by se hodit
Doporučujeme