Štítky: | Kultura |

Loutkářství míří na Seznam nehmotného kulturního dědictví

Ilustrační foto | Autor: Divadlo Drak
Ilustrační foto | Autor: Divadlo Drak

Východočeské loutkářství má namířeno k zápisu na národní Seznam nehmotného kulturního dědictví. Jeho zápis v úterý doporučila Národní rada pro tradiční lidovou kulturu. Nyní doporučení čeká už jenom na podpis ministryně kultury Aleny Hanákové, uvedla to agentura Mediafax.

O zápis na seznam od začátku tohoto roku usilovali hejtman královéhradeckého i pardubického kraje. Východočeské loutkářství se tak v českém seznamu nehmotného dědictví zařadí po bok třeba myslivosti, sokolnictví anebo slováckého verbuňku.

„Na tento zápis jsou zařazovány tradice, které skupina obyvatel pokládá za své kulturní dědictví a předává je dalším generacím. Východní Čechy jsou nejlepším příkladem. Právě tady v pol. 19. století v naprosto bezkonkurenční míře působily téměř v každém městě a každé obci ochotnické loutkářské soubory. Propojení obou krajů respektuje výskyt tohoto fenoménu v jeho historických hranicích,“ uvedl už letos v únoru hejtman Lubomír Franc.

Tradici loutkářství nejen v Hradci Králové dokládá profesionální loutkoherecká scéna Divadla Drak, alternativní prostor Labyrintu Divadla Drak, ale i Muezum loutkářských kultur v nedaleké Chrudimi anebo amatérská přehlídka s názvem Loutkářská Chrudim.

Zápis na seznam považují loutkáři za prestiž. "Rádi bychom na něj v budoucnu navázali úsilím přesvědčit o výjimečné hodnotě loutkářství našeho regionu i mezinárodní odbornou porotu v UNESCO,“ uvedla pro Mediafax Jana Dražďáková, předsedkyně Sdružení pro podporu tradic východočeského loutkářství a někdejší ředitelka Divadla Drak v Hradci Králové.

Právě Sdružení pro podporu tradic východočeského loutkářství má být tím, kdo bude o východočeské loutkářství jako statek zapsaný na seznamu pečovat.

Zápis východočeského loutkářství na seznam českého nehmotného dědictví podpořil královéhradecká a pardubický kraj, ale třeba i zdejší městská knihovna. Ta při této příležitosti uskutečnila soutěž s názvem Východočeská loutka. Děti ze základních škol v ní soutěžili o nejvydařenější loutku. Ze soutěžních prací pak vznikla originální výstava loutek, která byla do konce října k vidění v prostorách knihovny v Tomkově ulici. 

 

12 „NEJ“ východočeského loutkářství podle Divadla Drak

První český loutkář Jan Jiří Brát (1724-1805) – ze Studnice u Náchoda. Zakladatel rodinné dynastie loutkářů křižujících v 18. a 19. století Evropu.
Legendární loutkář Matěj Kopecký, o víc než generaci mladší než J. J. Brát; narodil se v Libčanech u Hradce Králové.
Nejstarší opisy českých loutkových divadel z konce 18. století – dochovaly se zásluhou kočovných loutkářů Meissnerů z Nové Paky.
Suchardovská škola – věhlasná řezbářská dílna rodu Suchardů v Nové Pace; nejvýznamnější tvůrce marionet pro zdejší, ale i další loutkáře.
První doložená hra pro neprofesionální loutkové divadlo – masopustní fraška Koš (1838) pro zámecké divadlo v Litomyšli z pera M. D. Rettigové.
Nejdéle souvisle působící loutkářská firma v republice – APAS (Anna Preclíková a synové) v Josefově; vyráběla loutky v letech 1929 – 2007.
Jeden z nejstarších amatérských loutkářských souborů v republice – Kacafírek, Chrudim (od r. 1915)
Jeden z nejlepších amatérských loutkářských souborů v Čechách a na Moravě – Céčko, Svitavy (od r. 1970)
Mezinárodně proslulé loutkové Divadlo DRAK v Hradci Králové (od r. 1958)
Nejoriginálnější mezinárodní divadelní laboratoř – Labyrint Divadla DRAK (od r. 2010); interaktivní herna a anatomie loutkového divadla.
První muzeum loutek v republice – Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi (od r. 1972)
Nejstarší festival amatérského loutkového divadla na světě – Loutkářská Chrudim (od r. 1951)

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Letošní rok bude Hradcem hýbat kultura, město čekají i nové akce

Vedení města Hradce uskutečnilo během ledna pracovní jednání s více než třiceti pořadateli velkých kulturních akcí. Návštěvníky v celém letošním roce čeká pestrý program a více než pět desítek velkolepých událostí. Kromě tradičních akcí jako jsou divadelní Regiony, Rock for…
Čtěte více

Filharmonie vrací částky předplatného, ale také plánuje novou sezónu

Hradecká filharmonie od nového roku vrací částky za zrušené koncerty a s telefonáty přicházejí osobní příběhy jednotlivých návštěvníků. Život bez kultury je hlavně pro abonenty, kteří nevyužívají internet, náročný. Filharmonie ale i v této nejisté době plánuje a připravuje novou…
Čtěte více

Hradec podpoří sport a kulturu více než devíti miliony korun

Hradec Králové vyplatí v rámci dotací přes devět milionů, které rozdělí mezi 38 sportovních a 34 kulturních organizací nebo spolků. Sportovní kluby, které pracují zejména s dětmi a mládeží, dostnou od radnice osm milionů korun. Na podporu uměleckých těles a spolků…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme