Štítky: | Kraj | Škola |

Loni dal kraj na stipendia pro středoškolské studenty přes pět milionů korun

Ilustrační foto | Zdroj: morgueFile
Ilustrační foto | Zdroj: morgueFile

Více než pět milionů korun dostali v loňském školním roce žáci vybraných technických oborů na prospěchových stipendiích. Královéhradecký kraj jim je vyplácí už od roku 2008, chce tím podpořit odborné vzdělávání v profesích, kterých je na našem trhu práce nedostatek. 

V současné době kraj vyplácí finanční podporu žákům z celkem 14 oborů poskytujících střední vzdělání s výučním listem.

Finančním příspěvkem Královéhradecký kraj nyní podporuje studenty z oborů jako je strojní mechanik, nástrojař, klempíř, obráběč kovů, elektrikář, instalatér, tesař či zedník. Od příštího školního roku k tomuto výčtu přibudou další obory. "Od 1. září 2014 plánujeme spektrum  podporovaných oborů rozšířit o obory zemědělské a obor řezník-uzenář. Stipendia kraj zavedl, aby podpořil rozvoj profesí, o které je na trhu práce nedostatek,“ uvedla k problematice Táňa Šormová, krajská radní pro oblast školství.

Finanční podpora žákům je odstupňována. V prvním ročníku dostávají 300 korun, ve druhém 400 korun a ve třetím 500 korun. Každá střední škola má vypracovanou směrnici pro vyplácení stipendií. Žákovi, který je klasifikován z odborného výcviku na konci školního roku známkou 1 či 2 přísluší navíc ještě jednorázová odměna, která je také odstupňována podle známky a ročníku od 500 korun do tří tisíc korun.

Královéhradecký kraj je v současné době zřizovatelem 89 škol a školských zařízení, mezi něž patří mimo jiné gymnázia, průmyslové školy, střední odborné školy, vyšší odborné školy, odborná učiliště či základní speciální školy. Kraj také zřizuje školská zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků, internáty, domovy mládeže, dětské domovy, pedagogicko-psychologické poradny, speciální pedagogická centra, školní jídelny, školní hospodářství či školní polesí.

(Zdroj: Krajský úřad Královéhradeckého kraje)

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více

Škola v Úprkově ulici otevře novou venkovní učebnu na střeše a opravený pavilon

Před rokem byla v Základní škole Úprkova v Hradci Králové zahájena rozsáhlá rekonstrukce pavilonu druhého stupně. Kromě dílčích oprav vnitřních a vnějších rozvodů sítí zde bylo vystavěno také jedno patro nových odborných učeben včetně moderního vybavení, zelená střecha s…
Čtěte více

Divadla, filharmonie i archeopark dostanou od kraje finance na provoz

Radní Královéhradeckého kraje schválili poskytnutí finančních prostředků pro čtyři obecně prospěšné společnosti působící v kulturní oblasti v regionu. Jedná se o Klicperovo divadlo v Hradci Králové, Filharmonii Hradec Králové, Divadlo Drak a Archeopark Všestary. Těmto…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme