Lokalita Na Plachtě se možná stane přírodní památkou, město to vyjde draho

Ochránci přírody slaví další dílčí úspěch. Lokalita zvaná Plachta 3 je o krok blíž k vyhlášení přírodní památkou. Ministerstvo životního prostředí totiž zamítlo připomínky města, developerů a dalších vlastníků.

I když zamítnutí připomínek ještě neznamená vyhlášení oblasti Plachta 3 přírodní památkou, padla tím další překážka. Nyní bude na tahu Krajský úřad. „V samotné přípravě vyhlášení této přírodní památky bude krajský úřad pokračovat. Vyhlášení, pokud bude radou kraje schváleno, by mohlo být vydáno během zhruba následujících čtyř měsíců,“ vysvětlil Hradeckému deníku Imrich Dioszegi, mluvčí krajského úřadu. Ekologové si od větší ochrany lokality Na Plachtě slibují završení mnohaletých snah, ke kterým se v petici připojilo na 14 tisíc lidí.
Město se ale vyhlášení přírodní památky brání, primátor na toto téma jednal i s ministrem životního prostředí. Magistrát to  totiž stát nemalé finanční náklady jako odškodnění developerským firmám, které zde nakoupili pozemky zejména pro bytovou výstavbu. I proto zatím nechtěli o osudu Plachty hradečtí zastupitelé rozhodnout. „O změně územního plánu jsme nehlasovali, protože jsme čekali na rozhodnutí ministerstva týkající se připomínek developerských společností a vlastníků. Na jednu stranu chápu podnikatele, co si v té oblasti koupili pozemky, počítali s výstavbou, kterou nyní nemohou uskutečnit. Na druhou stranu pro město by bylo velmi náročné poskytnout firmám finanční náhradu – podle výpočtů, které jsme si nechali udělat, by se částka mohla vyšplhat hodně přes sto milionů korun,“ řekl Deníku Leoš Kučera, náměstek primátora.
„Jednáme o směně pozemků, hledáme adekvátní lokality, které bychom společnostem nabídli, protože stojíme o jejich setrvání ve městě. Já myslím, že už je zřejmě všem účastníkům řízení jasné, že se v této lokalitě nebude stavět, jen je potřeba najít nějaké schůdné řešení. Nikdo nepochybuje o významnosti lokality,“ dodal v Hradeckém deníku primátor Zdeněk Fink.
Ekologové ale stojí za svým. Plachta je podle nich velmi vzácná lokalita s ohroženými druhy rostlin i živočichů. Výstavba by celou oblast znehodnotila. Podle průzkumu se zde nachází přes 700 druhů rostlin, zhruba 2250 druhů živočichů, z toho asi 750 druhů motýlů, 50 druhů vážek, 16 druhů obojživelníků, 5 druhů plazů, 140 druhů ptáků nebo 14 druhů savců. K tomu je potřeba připočítat další desítky mechů a hub. Podobně cenných oblastí je ve městě minimum.
„Podle našeho názoru je na vině město, které už tehdy vědělo, že tyto prostory jsou biologicky velmi cenné, a navzdory protestům je zahrnulo do územního plánu, právě proto by také za to mělo nést odpovědnost i třeba právě prostřednictvím finanční náhrady, která podle našich informací není tak vysoká, jak radnice předesílá,“ řekl Hradeckému deníku Pavel Tomšík, jeden z organizátorů petice. Ustoupit ale nechtějí ani stavebníci. „Naše společnost zcela jistě bude požadovat finanční vyrovnání nebo adekvátní náhradu v podobě jiného pozemku,“ potvrdil Deníku Petr Kulda ze společnosti STAKO, jednoho z vlastníků pozemků Na Plachtě.
Plachta 3, o kterou se nyní svádí boj, by měla být třetí přírodní památkou v lokalitě Na Plachtě. Plachtu 1 vyhlásilo město v roce 1998 a ve stejném roce zřídilo ministerstvo životního prostředí Plachtu 2.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme