Štítky: | Rozpočet | projekt | Probud Hradec |

Lidé si z projektů vybrali například bike park nebo úpravy vyhlídky Rozárka

Upraví se vyhlídka Rozárka.
Upraví se vyhlídka Rozárka. | autor: MMHK

Bike park Pod Strání, Zelené srdce Hradce Králové nebo Revitalizace vyhlídky Rozárka ‒ Nový Hradec Králové, to je jen malý výčet z deseti projektů, které zvítězily u Hradečanů v prvním ročníku participativního rozpočtu Pro(buď) Hradec. Na projekty vyčlenilo město v letošním roce částku deset milionů korun. Do hlasování, které po dobu pěti týdnů probíhalo přes aplikaci Munipolis a webovou stránku www.probudhradec.cz, se zapojilo přibližně 2 600 lidí.

„Do prvního ročníku participativního rozpočtu Pro(buď) Hradec nominovali Hradečané 49 projektů. Některé ale nesplnily podmínky, tudíž se do užšího výběru nakonec dostalo 21 velkých a malých projektů. Občané pak rozhodovali, které z těchto projektů chtějí v našem městě uskutečnit. Hlasování probíhalo od 16. září do 20. října a zapojilo se do něj 2 587 občanů,“ říká náměstek primátorky odpovědný za oblast IT a digitalizaci Pavel Vrbický. Nejúspěšnějším návrhem v kategorii velkých projektů, na něž bylo vyčleněno šest milionů korun, se stal s 1784 hlasy Bike park Pod Strání, dále Pumptrack ‒ sever či Zelené srdce Hradce Králové. Mezi tyto projekty budou rozděleny vyčleněné finance, a to okolo šesti milionů korun. Finální podoba projektů bude diskutována s navrhovateli a příslušnými odbory na magistrátu města.

V kategorii malých projektů, na které byly vyčleněny čtyři miliony, zvítězil s 1 483 hlasy návrh Revitalizace vyhlídky Rozárka ‒ Nový Hradec Králové. Mezi dalšími úspěšnými projekty jsou Hry na chodník, Kapesní park na hrázi v Roudničce, Vraťme do hry naše dětské hřiště v rodinné zástavbě Kukleny, Ping Sukovy pong sady, Parková úprava prostranství před budovou ZŠ Svobodné Dvory a Vybudování naučné stezky ve Svobodných Dvorech. „Práce na některých projektech by mohly být zahájeny ještě v tomto roce, zbylé budou uskutečněny do dvou let. Vybraný projekt musí být přístupný veřejnosti po většinu dne a bez finančních nákladů, musí být přínosný nejen pro město, ale i pro občany,“ zmiňuje náměstek Vrbický.

Některé projekty dostaly i záporné hlasy

Realizace malých projektů, jejichž provoz a údržba na první rok by měla být v součtu minimálně 20 tisíc korun včetně DPH a neměla by přesáhnout částku 400 tisíc korun včetně DPH. Finance na velké projekty zahrnují provoz a údržbu na první rok a jsou v součtu minimálně 400 tisíc korun včetně DPH a nepřesáhnou částku dva miliony korun včetně DPH. Do hlasování v prvním ročníku participativního rozpočtu se mohl zapojit každý, kdo ve městě pracuje, studuje nebo bydlí a dosáhl věku 15 let. V každé kategorii bylo možné udělit pět kladných hlasů a dva záporné. V případě, že nějaký projekt přesáhl hranici 33 % negativních hlasů, musel být vyloučen. Takovým bylo například Psí hřiště, Revitalizace Bohdanečské návsi ve Svobodných Dvorech nebo Dětská pískoviště ‒ půjčovna (úschovna) hraček. Hlasování se uskutečnilo přes webovou stránku www.probudhradec.cz a také v aplikaci Munipolis.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Pandemie zamávala s městským rozpočtem, Hradec rezervuje na dopady krize 150 milionů

Hradec Králové si podobně jako loni rezervuje na dopady koronavirové krize 150 milionů korun z výsledku hospodaření v předchozím roce. Za rok 2020 totiž hospodaření skončilo kladným saldem 229 milionů korun. Zbývajících 79 milionů korun umožní uskutečnit…
Čtěte více

Hotel Černigov pořád stojí, developer nový projekt znovu zvažuje

Bourání hotelu Černigov a budování komplexu Rieger Plaza v Hradci Králové se odkládá. Na vině je podle všeho pandemie covid-19 a hotelová krize. Majitelé podle informací serveru iDNES.cz teprve rozvažují, co s projektem kombinujícím hotel, kongresové centrum či kanceláře…
Čtěte více

Jaké budou investice Hradce příští rok? Nová hala a dům s odlehčovací službou

Rozpočet města Hradce Králové na rok 2020 je schválený. Příští rok počítají zastupitelé s investicemi za téměř 400 milionů korun. Mezi ty největší se řadí rekonstrukce městských a základních škol, stavba sportovní haly na Pouchově nebo dům s odlehčovací službou v Honkově ulici.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme