Lidé mají o čipové karty zájem

Téměř čtyři tisíce lidí už v Hradci Králové požádaly o vydání čipové karty, které v hromadné dopravě nahradí papírové jízdenky a časové kupony. Dopravní podnik nabízí tyto karty teprve 14 dnů. "Je to nečekaný nástup, ale předpokládáme, že v souvislosti s nadcházejících školním rokem budou počty žádostí v následujících dnech ještě rapidně stoupat," uvedl ředitel Dopravního podniku města Hradec Králové Miloslav Kulich.
Jízdné v královéhradecké MHD  od nového roku radikálním způsobem změní sazby. Důvodem je zdražení nafty, ale hlavně především přechod na nový odbavovací systém čipových karet. V současné době stojí jedna jízda devět korun, od příštího roku to bude o korunu víc, ale pouze za předpokladu, že cestující bude vlastnit čipovou kartu. Pokud si zakoupí jízdenku papírovou, bude cena dvanáct korun. Vydávání nových čipových karet se ale v samotném začátku neobešlo bez problémů. "Nevíme, kde nám hlava stojí. Řešili jsme  problém se švýcarskou firmou, která část čipů pro dopravní podnik vyrábí. Společnost je v útlumu a hrozilo, že karty vůbec nevyrobí, nakonec jsme se ale domluvili," komentoval Kulich. Jak dále dodal, společnost bude muset najmout studenty, kteří budou s přechodem na nový systém pomáhat. "V současném personálním složení bychom to rozhodně nezvládli a studenti si formou brigády určitě rádi přivydělají," uzavřel Kulich.
Systém čipových karet bude stát 17 milionů korun. V budoucnu by však nemusel sloužit jen k platbě ve vozech MHD, ale i k jako elektronická peněženka například pro placení parkovného či vstupného do městských zařízení.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme