Letošní vánoční stromy budou mít 15 metrů

Loňský vánoční strom na Velkém náměstí | Foto: Archiv
Loňský vánoční strom na Velkém náměstí | Foto: Archiv

Výběr vhodných stromů, dohoda s majiteli, kácení, převoz, usazení, zdobení a nakonec i rozsvícení. To je ve zkratce proces, který i letos předejde začátku adventu v Hradci Králové.

Dva velké smrky zkrášlí stejně jako v předchozích letech Masarykovo i Velké náměstí. Přípravy na adventní čas tak pro technické služby začaly už před několika měsíci.

Oba stromy pocházejí od soukromých majitelů a vyrostly na území města Hradec Králové. „Masarykovo náměstí bude krášlit smrk ztepilý, pravidelně rostlý solitér. Tento druh snáší lépe přepravu a má méně lámavé větve,“ vysvětlil Daniel Jeřábek z městských technických služeb. Druhý strom, který bude usazen na Velkém náměstí, je smrk stříbrný. „Oba stromy dosahují délky zhruba 15 metrů,“ upozorňuje Daniel Jeřábek. 

S tím samozřejmě souvisí i náročná přeprava stromů na obě náměstí a bezpečné kotvení. Technické služby mají v plánu oba stromy pokácet, převézt a usadit v jeden jediný den. Pokud vše půjde hladce, budou symboly blížících se Vánoc vztyčeny v úterý 26. listopadu, což je úterý před prvním Adventem. „Poté budeme stromy zdobit a počítáme s tím, že v plné kráse a rozsvícené je mohou Hradečané spatřit už v sobotu večer 30. listopadu,“ uzavřel Daniel Jeřábek.

Nebudou chybět ani vánoční trhy a novoroční ohňostroj

Na Masarykově náměstí se ale také připravují tradiční vánoční trhy, které se uskuteční od 14. do 22. prosince vždy od 9 do 18 hodin. "Je to nejnavštěvovanější prodejní akce, už v této chvíli máme přihlášeno 130 stánků, ve kterých si mohou Hradečané zakoupit domácí výrobky a řemeslné produkty. K dispozici bude bohatá nabídka občerstvení,“ přibližuje program Petr Švihlík z Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti, která akce připravuje.

V přípravě je i tradiční novoroční program „První den spolu“ na Velkém náměstí. „I nadcházející první leden bude patřit na Velkém náměstí podávání čočkové polévky, horkého čaje a punče i videoprojekci Kinožurnál Hradec Králové 2013, vyvrcholením bude v šest hodin večer ohňostroj. I přes začínající rekonstrukci Bílé věže technické podmínky stále ještě dovolují uspořádat ohňostroj z této dominanty,“ prozradil Petr Švihlík a dodal, že detailní program je ještě v přípravách a o všem se občané včas dozvědí. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Na silvestrovské oslavy, koncerty, výstavy i bruslení

Přelom roku přinese do Hradce Králové silvestrovské i novoroční oslavy. Letos poprvé bez velkolepého ohňostroje, Velké náměstí místo něj zažije v pondělí videomapping a laserovou show. Silvestr můžete oslavit s hradeckou filharmonií, nebo třeba v hotelu U Královny Elišky na…
Čtěte více

ZVEME: Na živý betlém do Svinar. Zpívat se bude v hradeckém divadle i před ním

Čtvrtý adventní a zároveň vánoční víkend nabídne v Hradci Králové opět rozmanité akce. Zpívat budou herci Klicperova divadla v improvizačním pásmu, skauti zase zvou na zpívání u Betlémského světla před divadlem. Divadlo Drak zve děti na inscenaci Vyšla hvězda nad Betlémem. V…
Čtěte více

Ohňostroj nebude. První den nového roku přivítají Hradečané jinak než v loňském roce

První den spolu, akce, která se v Hradci vždy koná na Nový rok. Tentokrát to bude trochu jinak. V odpoledních hodinách se Hradečané sejdou na Velkém náměstí, aby si společně užili koncert, vychutnali čaj nebo punč a čočkovou polévku, kterou zde podává vedení města. Tohle zůstává…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme