Štítky: | Kraj | Škola |

Letos dělá přijímačky na střední školy rekordní počet studentů

Ilustrační foto | Zdroj: Archiv HK.cz
Ilustrační foto | Zdroj: Archiv HK.cz

Úterý 22. dubna a středa 23. dubna se pro některé žáky základních škol nesou ve znamení přijímacích zkoušek na střední školy a víceletá gymnázia.

Letos dělá přijímačky na střední školy zřizované Královéhradeckým krajem nejvíce uchazečů za poslední čtyři roky – 6 399 žáků.

V Královéhradeckém kraji žáci letos podali celkem 10 226 přihlášek, z toho jich bylo 8 939 na střední školy zřizované Královéhradeckým krajem. Každý uchazeč si přitom mohl podat dvě přihlášky. 

„Na krajská lycea, čtyřletá a víceletá gymnázia je jednotná přijímací zkouška. Ostatním, krajem zřizovaným středním školám jsme doporučili, aby písemné přijímací zkoušky uskutečnily. Všechny školy se doporučení držely, ale forma přijímaček je už na školách samotných,“ odůvodnila vyšší počet žáků, kteří šli letos k přijímacím zkouškám na střední školy a gymnázia, krajská radní pro oblast školství Táňa Šormová.

Oproti loňskému roku je tak více o 115 přihlášek, ale i studentů, kteří jdou k přijímacím zkouškám. V roce 2012 šlo k přijímačkám 5 728 žáků, o rok pozdějí jenom 3 218 uchazečů.

Letos je v celém kraji největší zájem o gymnázia a obchodní akademie. "Ve větších městech tradičně poptávka převyšuje nabídku studijních míst i na odborných školách – například na královéhradecké Střední zdravotnické škole nebo Střední odborné škole veterinární," uvedla Martina Götzová z tiskové oddělení Královéhradeckého kraje. Týká se to i škol s ekonomickým či pedagogickým zaměřením. V posledních letech se také podstatně zvýšil zájem o studium grafického designu.  

Jak probíhá přijímací řízení?

Do krajských gymnázií (čtyřletých) a lyceí je přijímací zkouška jednotná, z českého jazyka a test z obecných studijních předpokladů, které dodává společnost SCIO, s.r.o. "Dále je na vedení gymnázií, jestli k jednotné zkoušce zařadí i další test, například z matematiky. Uchazeči o studium na víceletých gymnáziích dělají v rámci přijímacího řízení přijímací zkoušku pouze z obecných studijních předpokladů formou SCIO testu," doplnila Martina Götzová.

Podobu přijímacího řízení na ostatní střední školy si určují sami ředitelé škol.

(Zdroj: Královéhradecký kraj)

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více

Škola v Úprkově ulici otevře novou venkovní učebnu na střeše a opravený pavilon

Před rokem byla v Základní škole Úprkova v Hradci Králové zahájena rozsáhlá rekonstrukce pavilonu druhého stupně. Kromě dílčích oprav vnitřních a vnějších rozvodů sítí zde bylo vystavěno také jedno patro nových odborných učeben včetně moderního vybavení, zelená střecha s…
Čtěte více

Divadla, filharmonie i archeopark dostanou od kraje finance na provoz

Radní Královéhradeckého kraje schválili poskytnutí finančních prostředků pro čtyři obecně prospěšné společnosti působící v kulturní oblasti v regionu. Jedná se o Klicperovo divadlo v Hradci Králové, Filharmonii Hradec Králové, Divadlo Drak a Archeopark Všestary. Těmto…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme