Letos bude v Hradci dokončeno 70 startovacích bytů

Už letos na podzim by město mělo dokončit výstavbu startovacích bytů v Třebši. Tentokrát mají mladé rodiny nebo mladí lidé získat přes 70 bytů. Zájem o ně trvá, i když rozlohou patří byty do nejnižší kategorie. Tomu však odpovídá i relativně příznivá cena.

Startovací byty vznikají ve dvou domech. V prvním bude celkem 32 bytů, v druhém 40. Výstavba přišla hradeckou radnici na 115 milionů korun. „V září nebo začátkem října by se mělo kolaudovat, ale to je jen odhad,“ upřesnila Mladé frontě Dnes termín dokončení vedoucí oddělení hospodaření a evidence majetku města na hradeckém magistrátu Alena Kopicová.
Nejedná se o ojedinělý počin. Hradec už loni v Třebši dokončil na šedesát malých bytů a další čtyři desítky tomu předcházely v Malšovicích. Byty jsou jedno až dvoupokojové, s obytnou plochou do 65 metrů čtverečných a mají zařízené kuchyně. „Bylo to zejména z toho důvodu, že je spousta absolventů vysokých škol, kteří by v Hradci našli uplatnění a rádi by tady zůstali, ale nemají na to, aby si pronajali nebo koupili byt,“ řekl MF Dnes primátor Otakar Divíšek.
I přes pokračující výstavbu zájem o startovací byty stále výrazně převyšuje možnosti města. Jen loni radní losem vybírali nové nájemce z více než 220 zájemců. Největším lákadlem je nájemné, které je stálé po dobu tří let. V dalších letech se pak postupně zvyšuje, aby se byty uvolnili pro nové nájemce. „Je to první bydlení pro mladé a schopné lidi. Každý, kdo je schopný, by se během tří let měl postavit trochu na vlastní nohy a začít si shánět vlastní bydlení,“ vysvětlil Mladé frontě Dnes systém primátor Divíšek.
Pro výběr nájemců má město přísné podmínky. Požádat může pouze člověk mladší 32 let, nejpozději po získání bytu si musí v Hradci Králové zapsat trvalé bydliště, nesmí mít žádný jiný byt a nesmí městu dlužit. Hrubý příjem žadatele navíc musí být minimálně 70 % průměrné mzdy.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme