Letecká a motoristická show začne už za pár dní

Helicopter show
Helicopter show | autor: DSA a.s.

Už jen pár dní zbývá do startu nejrozsáhlejší letecké a motoristické show v České republice. Tu bude hostit Hradec Králové 13. a 14. května na letišti. Pravidelně na ni chodí desetitisíce návštěvníků a nejinak tomu bude i letos. Pátek bude patřit odborníkům z řad záchranářů a dětem z mateřských a základních škol, sobota pak široké veřejnosti.

Helicopter Show v sobotu nabídne dopolední doprovodný program s ukázkami činností hasičů, policistů, zdravotníků a mnoha dalších. Na své si přijdou zejména rodiny s dětmi, jelikož pro nejmenší diváky bude připraveno mnoho soutěží. Od 13 hodin pak začne hlavní letový program. Naopak Rally Show nastartuje návštěvníky pěkně od rána. Na okruhu se hned v úvodu předvedou historické vozy a legendy motorsportu, které záhy vystřídají drifty a road show.

Nebude chybět ani hromadná nehoda se zásahem záchranářů

Sobotní letový program Helicopter Show letos zahájí průlet skupiny vrtulníků v novém kabátě, který bude následován ukázkou skupiny letounů připomínajících svými vlastnostmi SUV mezi automobily. Tato ukázka nebyla doposud nikde v Evropě k vidění. Ani divácky oblíbená hromadná nehoda se zásahem všech složek IZS společně s vrtulníky rozhodně nebude chybět. Avizovaná a dlouho očekávaná premiéra akrobatického vrtulníku BÖ105 v barvách Red Bullu na královéhradeckém nebi se návštěvníkům předvede při ukázkách hned dvakrát. Zkušený pilot Siegfried „Blacky“ Schwarz ze skupiny Flying Bulls předvede dechberoucí prvky akrobacie s vrtulníkem.

„V rámci sobotního dne uvidí návštěvníci kromě mnoha vrtulníků téměř od všech světových výrobců také několik letounů včetně těch akrobatických. Exhibice letounu typu Piper PA18 Super Cub, na kterém létala výcviková americká armáda v padesátých letech, letounu MIG 15, který si v loňském roce na Helicopter Show vyzkoušel své první veřejné vystoupení nebo letoun Albatros L39. Na letecký den přiletí také armáda s vrtulníkem střední kategorie W3A Sokol, který bude zároveň jedním z aktérů při simulované dopravní nehodě. Z vrtulníků budou zastoupeni výrobci jako Airbus Helicopters, Enstrom, Robinson, McDonnell Douglas nebo Bell Helicopters,“ dodává za organizátory Daniel Tuček.

Nebude chybět ani výstava současných strojů i historické sanitky a vrtulníky. Mimo letový program budou probíhat vyhlídkové lety na vrtulnících.

Jízdu ve strojích si budete moci vyzkoušet na vlastní kůži

„Areál Czech Ringu připravuje pro diváky Rally Show ty nejlepší české i zahraniční teamy z motorsportu. Startovní listina bude plná legend a krásných strojů. Najdeme zde kolem padesáti rally vozů ze všech kategorií, výběr nejlepších českých i polských driftařů, mezi okruhovými speciály několik překvapení a nebudou chybět ani dakarské speciály, sportovní vozy a veteráni. Novinkou budou trialové Tatry a buginy. Tou nejúžasnější zprávou pro velké i malé návštěvníky je, že jízdu ve většině z těchto stovek strojů budou moci zažít na vlastní “zadek“," prozrazuje zajímavosti z motoristické sportovní show organizátor Karel Pohner a dodává: „Součástí akce je také Autosalon Show, největší česká „road show“, kde diváky zaujmou ukázky novinek většiny světových automobilek. Pro zájemce bude připravena zkušební jízda ve většině modelů po okruhu nebo po offroadové dráze.“

Převoz zajistí turistický vláček

Organizátoři obou akcí připraví návštěvníkům v sobotu 14. května nezapomenutelné zážitky a program letových a automobilových ukázek znovu zkoordinují tak, aby diváci nepřišli o to nejlepší ani z jedné akce. Mezi oběma programy bude návštěvníky převážet turistický vláček, který v loňském roce udělal radost mnoha dětem a seniorům.

Pro rodiny s dětmi budou připraveny speciální stánky. Děti do 150 cm i osoby ZTP mají již tradičně vstup zdarma.

Více informací na webu akcí: www.helicoptershow.cz a www.rallyshow.cz.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme