Lesní divadlo na Chlumu láká na herecké hvězdy

Amfiteátr Chlum
Amfiteátr Chlum | autor: hk.cz

Poslední červnový pátek zahájí Lesní divadlo na Chlumu další, v pořadí již 13. sezónu. Pořadatelé ze sdružení Amfiteátr Chlum připravili v areálu bojiště války 1866 pro návštěvníky na letošní léto šest velmi lákavých titulů, ve kterých se představí přední čeští herci.

V pátek 24. června ve 20 hodin začíná představení V Paříži bych tě nečekala tatínku. Výborná konverzační komedie v hlavní roli s Petrem Nárožným popisuje příběh obyčejného úředníka z venkova, který jede za dcerou do Paříže. Ta se pohybuje v tzv. vyšších kruzích a do nich nahlédne i její otec. V tomto spletitém prostředí se tatínek rychle zorientuje, a když okouzlí manželku svého nejvyššího šéfa, zcela to změní jeho život, budoucnost dcery, a dokonce i složení vlády. Rozjede se uragán záměn a komických situací, které neberou konce.

Druhé představení je na programu v sobotu 16. července. A bude to Dokonalá fraška. Takový je název druhého divadelního kusu, který Lesní divadlo nabídne. Herec Ladislav Hampl a herečka Lucie Štěpánkovou nabídnou pořádný kolotoč. Výjimečnost komedie spočívá v tom, že ačkoliv v představení je velký počet postav, všechny ztvární jen tito dva herci. Chvílemi jsou převleky a tempo tak rychlé, až si člověk říká, že to není ve dvou možné stihnout, ale inscenace po celém světě dokazují, že to jde. Dokonalá fraška začíná ve 20 hodin.

Další představení, které je naplánováno na pátek 29.července od 20 hodin, není třeba blíže popisovat. Stačí uvést jen jeho název a hlavního představitele: Čochtan vypravuje a Josef Dvořák. Komedie, která se v podání Dvořáka a jeho divadelního souboru stala novodobou divadelní klasikou, se na Chlum vrací po čtyřech letech. Pokud chcete hru navštivit, doporučujeme zakoupit lístky s dostatečným předstihem, aby na vás ještě zbylo místo.

Pokud patříte mezi příznivce amatérského divadla, tak byste měli na Chlum zavítat hned o den později. V sobotu 30. července se totiž uskuteční ochotnické představení divadelní společnosti Ochos Smiřice pod názvem Hrobka s vyhlídkou. Ani tato hra nevystoupí z tradičního komediálního rázu, který Lesní divadlo servíruje svým návštěvníkům. Narozdíl od ostatních představení bude mít Hrobka s vyhlídkou kriminální zápletku. Více raději nebudeme prozrazovat.

Předposlední pátou veselohru nabídne Amfiteátr Chlum  v sobotu 13. srpna ve 20 hodin. Půjde o anglickou komedii Na poslední chvíli, která pojednává o záletném taxikáři, který vede dvojí život... než to praskne. V hlavních rolích uvidíte oblíbené herce Václava Vydru a Josefa Cardu.

Závěrečnou tečku za nabitou sezónou si přichystali pořadatelé na úterý 30. srpna. Komedie TIK, TIK slibuje zábavu od začátku do konce. Odehrává se v čekárně psychiatra, kde se sejdou jeho pacienti léčící se z nějaké poruchy - chcete-li tiku. Svými netradičními postavami připravil autor hry Laurent Baffie velké herecké příležitosti pro Terezu Kostkovou, Kristýnu Frejovou, Evu Josefíkovou, Josefa Poláška, Václava Knopa, Jaromíra Noska.

Občerstvení v areálu divadla je zajištěno. Stejně tak i parkování, pořadatelé nicméně doporučují přijet s dostatečným předstihem. Není neobvyklé, že návštěvnost některých představení atakuje hranici 1000 diváků a u vchodu se mohou tvořit fronty.

První zmínky o Lesním divadle na Chlumu pocházejí z konce 19. století. Původně šlo o prostor pro představení ochotnických divadel, později ale začaly jezdit i profesionální soubory. Skladbu přčedstavení doplňovala i hudební produkce. V době normalizace byla činnost divadla pozastavena a areál začal chátrat. Provoz byl obnoven v roce 2010 a od té doby se v něm konají různá kulturní představení.


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme