Štítky: | Městské lesy |

Les už je čistý, bylo v něm dvacet tun pneumatik

Ilustrační foto | Pixmac
Ilustrační foto | Pixmac

Městské lesy Hradec Králové dokončují v těchto dnech likvidaci stovek pneumatik, které zůstaly v lese poblíž Bělečka u Hradce Králové jako pozůstatek někdejší vojenské letecké střelnice.

Vyčištěním prostoru dopadových ploch, na které vojenští piloti před desetiletími cvičně shazovali betonové napodobeniny bomb, tak správce městského lesního majetku veřejnosti zpřístupnil další krásný kout příměstských rekreačních lesů. 

Mnohaletá zátěž po vojácích se v lesích odstraňovala už od dubna tohoto roku, nyní práce lesníků na čištění porostu kolem Hradce Králové končí. "Původně jsme počítali s tím, že půjde asi o 200 kusů pneumatik z letadel i aut, ale nakonec jich bylo více než dvojnásobné množství. Jednalo se zhruba o dvacet tun pneumatik, které jsme odvezli k likvidaci do Lodína,“ uvedl ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán. 

Ředitel Zerzáň dodal, že náročnější než se čekalo, byla i manipulace s pneumatikami. "Kromě jiného proto, že nešlo o jednotlivé kusy, ale množství gum vzájemně pospojovaných řetězy a dráty do velkých kruhů tvořících dopadové plochy střelnice," popsal ředitel Zerzáň.

Ve zhruba třicetihektarové lokalitě, kde se po odchodu vojáků nacházely také zbytky železobetonových napodobenin bomb nebo měděných patron, zůstaly do současnosti už jen pneumatiky. O věci s obsahem železa nebo barevných kovů se už dříve postarali „bombokopové“, kteří nalezený materiál zřejmě zpeněžili ve sběrnách druhotných surovin. „Náklady na likvidaci pozůstatků bývalé letecké střelnice činí zhruba 100 tisíc korun a kromě Městských lesů Hradec Králové se na nich finančně podílí také město,“ uvedl vedoucí magistrátního odboru správy majetku města Ondřej Votroubek.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
5.8.2013 13:08
Petr Cerny (neregistrovaný)
Lesni hospodari zavazeji lesy gumovym odpadem
Nedaleko od Benesova krize lesni hospodari zavezli lesni cestu kacirkem se spoustou gumoveho odpadu. Neuveritelna spousta gumovych dusi z kol smichana s kacirkem. Docela by mne zajimal, jestli nemuze jit o poruseni zakona? V celku to vypada, ze si za takove pocinani nechaji zaplatit trikrat. 1.Za likvidaci odpadu, 2.za zamenenou hmotu pri zpevnovani cesty 3.vysetreny material jako vsimne pro kamarady ?

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Lesníci začnou vánoční stromky prodávat v pátek. Jaké budou ceny?

Jen pár dní před první adventní nedělí bude zahájen prodej vánočních stromků z hradeckých městských lesů. I letos budou k dispozici různé druhy jehličnanů z lesů i plantáží. Ceny se oproti loňskému roku nezměnily, pohybují se v rozmezí od 250 do 600 korun podle druhu. Prodej…
Čtěte více

Další tělocvična vznikla u běžeckého okruhu v městských lesích

V létě tohoto roku vznikl v hradeckých městských lesích 800 metrů dlouhý běžecký okruh se speciálním přírodním povrchem. V těchto dnech jej Městské lesy Hradec Králové doplnily o nové fitness prvky. Pro sportovce tak vznikl jedinečný prostor, který nabízí zdravý způsob…
Čtěte více

Vznik cyklostezky v lese komplikuje podzemní voda a chránění živočichové. Bude město ve výstavbě pokračovat?

Zhruba před rokem zahájilo město přípravné práce pro výstavbu nové cyklostezky od Zděné boudy k lesnímu hřbitovu. Proces výstavby se bohužel neobešel bez komplikací. Ačkoliv byl v projektu požadován hydrogeologický průzkum, nebyl projektantem proveden a na jaře letošního roku se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme