Lékaři zmapují zdravotní stav občanů Hradce

Státní zdravotní ústav bude zkoumat zdravotní stav obyvatel Hradce Králové. Město se tak zapojí do národního projektu HELEN, který mapuje stav a vývoj důležitých ukazatelů zdraví v české populaci. Znalost situace a její vývoj má podle odborníků neocenitelný význam pro prevenci i rozvoj léčebných postupů.

Projekt HELEN si klade za cíl také poznat faktory, které mají zásadní vliv na zdraví lidí. Informuje o tom na svém webu Český rozhlas Hradec králové. Důležité je, zda a jak se tyto vlivy mění v čase. Proto se v letošním roce zdravotníci zaměří i na Hradec Králové, který v rámci České republiky patří ke zdravějším městům s větší délkou života. Na délku a kvalitu života má přitom vliv mnoho skutečností, jako jsou vrozené dědičné dispozice, životní styl, výživa, ale i kvalita mezilidských vztahů, společenské zařazení a ekonomické zázemí, místo, kde člověk žije, kvalita potravin, vody a ovzduší a v neposlední řadě i dostupnost a kvalita lékařské péče. Právě životnímu stylu dnes lékaři přikládají největší váhu, ještě před vlivy prostředí.
Jak upozornil Český rozhlas Hradec Králové, výběr osob, které se studie zúčastní, je náhodný a lidé se mohou i sami přihlásit. Podmínkou je dlouhodobý pobyt na Hradecku a věk mezi 45 a 55 lety.
Obyvatelé Hradecka se podle statistiky těší mírně nadprůměrnému zdraví a dožívají se v průměru o rok delšího věku, než je republikový průměr. Lidé zde mají šanci žít déle a vyhnout se nemocem srdce a oběhového systému. Průměrná délka života v Hradci Králové se pohybuje kolem 73 let u mužů a 79 let u žen, zatímco republikový průměr je 71 let. Střední délka života se od roku 1985 zvýšila o 4,6 roku.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme