Léčivá zahrada se skrývá přímo v centru Hradce Králové

Naučná stezka farmacie má 13 zastavení a ukáže mimo jiné i exotické léčivky ve skleníku.
Naučná stezka farmacie má 13 zastavení a ukáže mimo jiné i exotické léčivky ve skleníku. | autor: faf.cuni.cz

Unikátní Zahradu léčivých rostlin najdete v centru Hradce Králové nedaleko koupaliště Flošna a budovy Farmaceutické Fakulty Univerzity Karlovy, v Botanické ulici. Je volně přístupná od dubna do konce října, a to i o víkendech a svátcích. V zahradě se můžete jen tak projít a odpočívat a nebo se vydat po Naučné stezce farmacie. Osobně v ní po dohodě provádí vedoucí Anežka Chlebková, od které se dozvíte spoustu zajímavých a užitečných informací, upozornil ve své reportáži Český rozhlas Hradec Králové. 

Zahrada léčivých rostlin je účelovým zařízením Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy. Zabezpečuje pěstování léčivých rostlin pro pedagogické a výzkumné účely. Zabývá se i sběrem semen léčivek pro mezinárodní výměnu semen a vydává takzvaný Index seminum. 

Ve spolupráci s katedrou farmaceutické botaniky a katedrou farmakognozie zajišťuje podmínky pro praktickou část výuky mnohých předmětů, jako je třeba farmaceutická botanika, poznávání léčivých rostlin nebo toxikologie. Zahrada je stále ve výstavbě, od roku 1992 je samostatným pracovištěm při Farmaceutické fakultě a její celková plocha je 2,5 hektaru. 

Naučná stezka farmacie má 13 zastavení a seznámí vás s jednotlivými vědními oblastmi farmacie. Vzhledem k tomu, že veškeré léčení má v podstatě svůj začátek v přírodě a v přírodních produktech, nejčastěji v léčivých rostlinách, má umístění tohoto naučného cyklu právě v botanické zahradě své hluboké opodstatnění. 

Poznáte, které rostliny jsou stále významné, které poskytly své obsahové látky chemikům pro další úpravy účinných substancí, jaké přírodní produkty jsou nezbytné pro tvorbu jednotlivých lékových forem a pozorný „pochůzkář" zde může získat spoustu dalších znalostí a souvislostí. Speciální tabule je věnována i tropickým léčivým rostlinám a je umístěna tam, kam patří - do sbírkového skleníku, kde tyto speciální léčivé rostliny či koření můžete také najít a prohlédnout si je. 

Zahrada léčivých rostlin je pro veřejnost otevřena od dubna do října každý pracovní den do 16 hodin a v sobotu a v neděli dopoledne. Pokud byste stáli i o odborný výklad, lze se domluvit s vedoucí zahrady na telefonu 495 067 443. Vstup je zdarma.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Po dvou letech oprav se otevřela budova filozofické fakulty na náměstí Svobody

Významná vzdělávací a výzkumná instituce v Královéhradeckém kraji, Univerzita Hradec Králové (UHK), po dvouleté pauze zpřístupnila zrekonstruovanou budovu filozofické fakulty na náměstí Svobody v Hradci Králové. Opravy vyšly na více jak 200 milionů korun. Na území…
Čtěte více

Stezka k Hučáku je hotová, město požádá o její předčasné užívání

Frekventovaná stezka před zimním stadionem, kde se kříží několik tras pro pěší a cyklisty, prochází výraznými úpravami už od konce léta minulého roku. Stezku podél Jiráskových sadů směrem k elektrárně Hučák se již podařilo prakticky dokončit. Rada města již…
Čtěte více

Nudíte se v důchodu? Můžete chodit do školy, v Hradci nabízejí kurzy univerzity třetího věku

Ani vyšší věk nemusí být překážkou k usednutí do školní lavice. Pro seniory, kteří se chtějí dozvídat nové věci a učit se, existují univerzity třetího věku. Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové otevře již 4. ročník této univerzity. Studium na Univerzitě…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme