Štítky: | Lávka přes Labe |

Lávka přes Labe se opět vzdaluje, město vítězný projekt stáhlo

Vítězný návrh architekta L. Kábrta | Zdroj: MmHK
Vítězný návrh architekta L. Kábrta | Zdroj: MmHK

Měla spojit lokalitu kongresového centra Aldis s centrem města. Sloužit pěším i cyklistům, využití by našla i při kulturních akcích.

Lávku přes Labe, o níž Hradec Králové usiluje už více než deset let, však od začátku provázejí samé problémy. V ten poslední vyústila architektonická soutěž, kterou město vypsalo v závěru minulého roku.

Soutěžní návrhy zaslaly desítky architektů, z nichž v dubnu vzešel vítězný projekt architekta Libora Kábrta za více než třicet milionů. Ten však vzápětí čelil nařčení z podvodu a město návrh stáhlo. „Jeden z porotců Lukáš Vrábík se ze statického hlediska podílel na vzniku téměř totožného díla stejné architektonické dílny, které se účastnilo soutěže v Jaroměři," uvedl důvod stažení projektu Hradeckému deníku náměstek primátora Jindřich Vedlich.

Architekt podal proti rozhodnutí radnice námitku

Architekt jakékoliv pochybení odmítá a tvrdí, že člen poroty soutěže Lukáš Vrábík není spoluautorem lávky přes Labe. Proti rozhodnutí radnice dokonce podal námitku. Tu však rada města zamítla. Spolupráci s Vrábíkem na lávce v Jaroměři nicméně Kábrt přiznal. Podle vyjádření architekta obviněného z podvodu, které otiskl Hradecký deník, jde ale o běžnou praxi, kdy statiků není mnoho a spolupráce se tak prolínají.

O dalším postupu by mělo rozhodnout město. V úvahu nyní připadají i soutěžní návrhy, které skončily na druhém a třetím místě.

O možnou podobu lávky se už v minulých letech vedla řada sporů, psaly se petice. Ohrazovali se proti ní například ochránci přírody, protože by musel jít k zemi vzácný dub červený, ohroženi byli podle nich i ptáci. Návrh Libora Kábrta, který uspěl v soutěži města, však požadavkům ochránců vyhověl a dostal proto zelenou.

Podle původních odhadů měla být vítězná lávka hotova v roce 2016. Teď však celý projekt nabírá zpoždění a není jisté jakým směrem se spor bude dál vyvíjet. 

O architektonické soutěži návrhu lávky přes Labe jsme vás informovali už zde.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
3.7.2014 10:30
Robert (neregistrovaný)
"Návrh Libora Kábrta, který uspěl v soutěži města, však požadavkům ochránců vyhověl a dostal proto zelenou." - tato věta není pravdivá! Vítězný návrh je dle posouzení ornitologa zcela nevyhovující - dokonce jako jediný z oceněných a odměněných návrhů. Zelenou dostal z úplně jiných, dost podivuhodných důvodů, ale tím se dostáváme opět na začátek tohoto článku...
21.7.2014 16:43
Architekt14 (neregistrovaný)
amatérská novinařina
Souhlasím s Robertem a prosím autorku článku, aby si před zveřejněním ověřila svoje informace. Stačilo si dát tu práci a nahlédnout do hodnotícího protokolu.

Vítězná lávka je sice na obrázku moc hezká, ale je asi tak hezká jako retušovaná fotka topmodelky - nemá s realitou nic společného. To ale nakonec všem stačí, že? Všichni se rádi necháme oblouznit krásnými obrázky a pozitivními texty.
Jako účastník této soutěže ovšem vím, že tato lávka nejen že nevyhoví požadavkům ochrany ptactva, ale navíc její podélný sklon dalece překračuje limity, stanovené českými zákony a normami. Jeli jste někdy po nové lávce přes Orlici? Tak tato nová lávka pres Labe bude ještě prudší. Z obrázku to tak nevypadá, že?
5.7.2014 15:53
diviš (neregistrovaný)
lávka přes Labe
Když nedokážete jednoduše a rychle vyřešit takovou triviální věc, jak chcete řešit něco složitého.Jste naprosto neschopní.Ač odpůrce komunismu poslal bych na Vás komanče a bylo by to odsouhlaseno raz dva.Všchny "spolky" a politikaření jsou jen brzdou.U nich je jejich záliba víc než potřeba lidí.Za lepší Hradec!!!!

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Škroupova ulice přijde o parkovací místa. Bude obousměrná

Hradecká radnice chce cyklistům zjednodušit jízdu v centru města a lépe tak využívat v březnu otevřenou lávku přes Labe u Aldisu. Chystá proto zavedení obousměrného provozu pro cyklisty ve Škroupově ulici. Její úprava s vyznačením pruhu pro cyklisty si však vyžádá zrušení 22…
Čtěte více

Lávku přes Labe vyzkoušelo šest multikár. Testem prošla

Lávka u Aldisu prošla úspěšně zátěžovým testem. Vjelo na ní šest naložených multikár o celkové váze 21 tun. Šest naložených multikár prověřilo při zátěžové zkoušce hradeckou lávku v Aldisu. Každá multikára vážila 3,5 tuny. Lávka se začala stavět letos v září. Její vybudování…
Čtěte více

Hradec usiluje o dotace za více než 360 milionů. Co vše se postaví?

Více než 360 milionů korun chce radnice v Hradci Králové příští rok obdržet na svůj účet, aby mohla investovat do plánovaných projektů. O dotace žádá z evropských fondů, státního rozpočtu či jiných dotačních programů. Hradec chce dokončit inteligentní dopravní systém,…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme