Labská náplavka projde rekonstrukcí, nově nabídne relaxaci

Již příští týden by měla začít rekonstrukce náplavky na pravém břehu Labe v Hradci Králové. Dosud neatraktivní část na břehu řeky by se měla změnit na příjemnou zónu určenou k odpočinku. Obyvatelům i návštěvníků města upravené místo nabídne nové dosud neotřelé pohledy na historické centrum města.

Jak informovala tisková mluvčí magistrátu Magdalena Vlčková, rekonstrukce náplavky se týká přibližně 600 metrů dlouhého úseku mezi Tyršovým mostem a elektrárnou Hučák. Hlavní vstup na náplavku však bude jinde, u Pražského mostu. K řece budou moci zájemci sestoupit po dvou nových půlkruhových schodištích vedoucích dolů z obou stran předmostí Pražského mostu.
V současné chvíli má náplavka podobu betonového pásu a trávníku, stavební práce ale místo promění. Povrch náplavky pokryje dlažba, přibude veřejné osvětlení, lavičky, odpadkové koše, částečně budou upraveny i opěrné zdi. Projekt architektů Pavla Zadrobílka a Vladimíra Šolce počítá i s úpravou stávajících vstupů v podobě nájezdů na obou koncích budoucí pěší promenády, což zajistí bezbariérovost prostoru. Město si od rekonstrukce slibuje vyšší zájem o náplavku. "Hlavním cílem rekonstrukce je kromě zlepšení stavu náplavky také její zpřístupnění veřejnosti. Přesto, že představuje významný turistický, historický, dopravní a odpočinkový prvek v centru města, je dosud využívána minimálně," uvedla Vlčková. Náplavka podle ní dosud ožívala jen několikrát ročně při konání různých akcí, jako je například Nábřeží paromilů nebo Den Labe. Právě tyto akce se v Hradci uskuteční i letos. Stavební firma v době jejich konání upraví odpovídajícím způsobem své práce a vyklidí staveniště.
Stavební práce na rekonstrukci náplavky začnou 8. června, hotovy by měly být do konce října. Náklady na rekonstrukci činí přibližně 9,5 milionu korun, přičemž část nákladů by měly pokrýt prostředky z EU.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme