Štítky: | Doprava | U Husa |

Křižovatka U Husa už je v provozu, přesto ještě není hotovo

Přestože se na první pohled zdá být rekonstrukce křižovatky U Husa ukončená, v prostoru stavby zhotovitel pracuje na dokončovacích pracích, které musejí být hotové v termínu daném smlouvou, tedy do měsíce. Na sklonku léta však už mohli upravenou křižovatku využívat řidiči i cyklisté. Významný malšovický dopravní uzel nabízí po rekonstrukci nesrovnatelně více bezpečnosti pro všechny, a to včetně vozů městské hromadné dopravy.

Dlouho plánovanou rekonstrukci křižovatky U Husa spustilo město na jaře letošního roku, kdy si zhotovitel celý prostor včetně navazujících ulic převzal. „Křižovatka je po rekonstrukci a byla předána do užívání, zbývá dodělat jen některé dokončovací práce,“ popisuje aktuální stav Jindřich Vedlich, náměstek primátora. Jednoznačným cílem bylo zlepšení bezpečnosti, zlepšení rozhledových úhlů a maximální snížení rizika kolize v křižovatce a jejím nejbližším okolí. V něm se totiž nachází kromě školky i značné množství obytných domů a několik restauračních zařízení.

„Celý proces příprav prošel náročným schvalovacím řízením, v němž bylo důležité stanovisko dopravní policie. Zakázka za zhruba 7 milionů korun bez daně z přidané hodnoty proběhla z hlediska legislativního v naprostém pořádku, přičemž prostor k vyjádření dostali dle zákona všichni dotčení účastníci řízení,“ vysvětluje poměrně náročnou agendu přípravy projektu Jindřich Vedlich.

Rekonstrukce pomohla především řidičům městské hromadné dopravy

Přínos rekonstrukce křižovatky pociťují i řidiči městské hromadné dopravy, kteří zde před zahájením prací museli kvůli nepřehlednosti dávat veliký pozor. „Dispozičně byla křižovatka řešena tak, že projíždění vozů bylo možné jen s velikou opatrností. Po rekonstrukci se situace zlepšila, celý prostor se více zpřehlednil a zcela určitě se tím sníží i riziko případné kolize,“ hodnotí výsledek rekonstrukce ředitel dopravního podniku Miloslav Kulich. Cestujícím vyšlo město v rámci celé rekonstrukce vstříc i výstavbou nové čekárny MHD, která v uplynulých týdnech nahradila původní dosluhující objekt.

Původní cena oprav byla až 20 milionů, město za křižovatku utratilo jenom 7 milionů

Původní odhadované rozpočtové náklady na rekonstrukci činily 20 milionů korun, ale město díky soutěži výrazně uspořilo. Aktuálně se náklady pohybují okolo sedmi milionů korun bez daně z přidané hodnoty. "Město děkuje všem občanům, kteří se v místě museli potýkat s omezeními a různými komplikacemi, včetně těch dopravních. Bez nich by však rekonstrukce v takovémto rozsahu nebyla možná," poděkovala za královéhradeckou radnici Magdaléna Vlčková, tisková mluvčí radnice.

(Zdroj: Magistát města Hradec Králové)

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Dopravní chaos u hradeckých škol má mírnit plán mobility

Plná parkoviště, nebezpečně a často proti pravidlům zastavující automobily, ze kterých v ranní špičce vystupují děti. To jsou nejčastější příčiny vzniku nepřehledných a kritických situací v blízkosti škol. Město Hradec Králové chce těmto nebezpečným kolizím předcházet vytvořením…
Čtěte více

Hradecký dopravní podnik stále modernizuje svůj vozový park. Vozidla mládnou

Ačkoliv si hradecký dopravní podnik vloni připomněl už pětadevadesáté výročí své existence, jiné podstatné číslo v jeho statistikách neustále klesá. Je jím průměrné stáří vozového parku. To je 7,75 roku. Ve srovnání s posledním známým údajem ze sousedních Pardubic je hradecký…
Čtěte více

Přes Miletu už nebudou jezdit trolejbusy. Opravy se dotknou všech linek MHD

Stavba, která na dlouhé měsíce ochromí dopravu v Hradci, už se blíží. Jedná se o rekonstrukci křižovatky Mileta. V místě už nyní probíhají přípravné práce. Dopravní omezení, která v první etapě uzavřou severní část městského okruhu a Hradeckou ulici směrem do centra, na…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme