Křižovatka u Fortny se změní. Bude z ní kruhový objezd

Křižovatka u Fortny se změní.
Křižovatka u Fortny se změní. | autor: hradeckralove.cz

Máte problém s předností na křižovatce u Fortny? Za nějaký čas už o tom nebudete muset přemýšlet. Měl by tam vzniknout kruhový objezd. Město si od této přestavby slibuje větší přehlednost pro řidiče a bezpečnější řešení pro chodce. Součástí chystaných úprav tohoto frekventovaného dopravního uzlu v centru Hradce budou i nové zálivy pro zastávky MHD a přechodové ostrůvky v úseku mezi Moravským mostem a právě křižovatkou u schodiště Bono publico.

Zahájení samotných stavebních prací se předpokládá nejdříve v roce 2020, odhadované náklady jsou 32 milionů korun. Město chce na tuto investici využít dotace z IROP a státního rozpočtu, které by mohly pokrýt až 90 procent způsobilých výdajů.

V současnosti je křižovatka řešena v podobě „T“ s trojúhelníkovým ostrůvkem. „Dochází zde poměrně často k situacím, kdy auta stojí přímo v křižovatce a blokují směr, který by měl mít přednost,“ vysvětlil náměstek primátora Hradce Králové Jindřich Vedlich, odpovědný za rozvoj a investice ve městě. „Navíc přechod pro chodce před schodištěm Bono publico, který je jediný na ulici Komenského v řešené lokalitě, je zároveň hned na výjezdu z křižovatky po hlavní ulici. To je pro chodce nebezpečné a automobily, které jim chtějí dát přednost, pak stojí přímo v křižovatce,“ doplnil Vedlich.

Město má na novou podobu a dopravní uspořádání tohoto prostoru zpracovanou studii, která křižovatku navrhuje jako okružní a zároveň umožňuje umístit zálivy pro případné nové zastávky MHD v ulici Komenského před i za křižovatkou. „Záměr je projednaný se všemi dotčenými subjekty a orgány státní správy, nyní se projekt posouvá do fáze zpracování dokumentace pro územní rozhodnutí a stavební povolení,“ řekl Vedlich.

Projekt je v souladu se strategií ITI Hradecko-pardubické aglomerace, má tedy velkou šanci na získání dotací ve výši až 90 procent ze způsobilých výdajů. Celkové náklady se podle hotové studie předpokládají ve výši zhruba 32 milionů korun, finální cenu však ještě upřesní další stupně projektové dokumentace a výběrové řízení na dodavatele stavby.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Křižovatka Fortna se změní na kruhový objezd, stavební práce začnou v zimě

Začátkem příštího roku začne rozsáhlá rekonstrukce přestupního terminálu a křižovatky Fortna pod schodištěm Bono Publico v centru Hradce Králové. Křižovatka ulic Komenského a Ignáta Hermana se přemění na kruhový objezd. Na podzim město vypsalo výběrové řízení na…
Čtěte více

Hradec usiluje o dotace za více než 360 milionů. Co vše se postaví?

Více než 360 milionů korun chce radnice v Hradci Králové příští rok obdržet na svůj účet, aby mohla investovat do plánovaných projektů. O dotace žádá z evropských fondů, státního rozpočtu či jiných dotačních programů. Hradec chce dokončit inteligentní dopravní systém,…
Čtěte více

Z křižovatky u Fortny bude kruhový objezd, úpravy začnou možná už příští rok

Křižovatka ulic Komenského a Ignáta Hermana by se měla přeměnit na kruhový objezd, změny se dočkají také chodníky a cesty v okolí, stejně jako autobusový terminál. Stavební firmu by město mohlo mít vysoutěženou do konce letošního roku, samotné stavební práce by měly začít na…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme