Krize zabrzdila bytovou výstavbu v Hradci

Citelnému zpomalení bytové výstavby nyní čelí Hradec Králové. Finanční krize způsobila nejen propad poptávky, ale i odvahu investorů. Zatímco v uplynulých letech se stovky bytů dokončovaly, nyní se jich několik set pouze chystá. Stavbaři vyčkávají a do nových projektů se nechtějí pouštět.

Krize postihla výstavbu celých čtvrtí. Odvážné plány developerů jsou obrazně řečeno u ledu. V Plačicích investor uvažuje o změně projektu, ve Farářství vyčkává na uklidnění situace. „Projekt máme kompletně připravený, ale čekáme na vhodnou příležitost. Vstoupila do toho realitní a úvěrová krize. Zákazníci mají problém dostat se k výhodným hypotékám,“ uvedl Hradeckému deníku Jiří Ochec z firmy Karot, která chce v Hradci vybudovat obytný komplex v sousedství Václavkovy ulice.
Tak zvané Nové Farářství by mělo zahrnovat 11 domů s více než 200 byty. „V tuto chvíli neumíme říct, kdy začneme,“ dodal v Deníku Ochec. Stejně je na tom i společnost Bouwfonds ČR bytová výstavba, která plánuje asi 80 domů v lokalitě Nové Plačice. „Uvažujeme o úpravách projektu, abychom se přiblížili představám klientů. Chceme si pohrát také s cenou,“ řekl Hradeckému deníku Kristián Hruška. Zájem o domy s pozemkem za 4 – 7 milionů korun byl podle něj velmi malý.
Jak Deník zjistil, do výstavby se nyní nechtějí pouštět ani další investoři. Ve hře je přitom asi 300 bytů poblíž Aldisu, přes 400 v Kuklenách nebo na 150 nových bytů ve Svobodných Dvorech.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
6.2.2010 20:49
rzr (neregistrovaný)
Vysvětlete mi někdo prosím, co by mělo lidi motivovat ke koupi bytu v HK? Proč by někdo kupoval nemovitost ve městě, kde není pořádná práce, dopravní infrastruktura je bídná (spíš je div že aspoň odčas funguje)a město svoje občany pouze víc a víc ždímá. Se zhoršeným přístupem k hypotékám se asi prodeje bytů v nejbližší době nijak nezlepší.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme