Krize nekrize, nemocnice staví a opravuje

Fakultní nemocnice Hradec Králové pokračuje v trendu, který nastolil bývalý ředitel a současný ministr zdravotnictví Leoš Heger. I po výměně ředitele pokračuje rozsáhlá výstavba nových pavilonů a případně rekonstrukce těch stávajících. Nově vznikne budova pro soudní lékařství, do obnoveného areálu se přesune neurologie.

Hradecká nemocnice chce už brzy vyřešit jeden z nejtíživějších problémů. Je jím převážení pacientů neurologické kliniky ve Staré nemocnici do hlavního areálu. Neurologie by se měla přestěhovat k Labi do rekonstruovaného objektu ve starší části nemocnice. Přesuny pacientů za vyšetřením a některými výkony tak skončí. „Z medicínského hlediska je to neúnosné a jsme za to i kritizováni. Přitom při některých neurologických vyšetřeních, respektive při zásazích u náhlých stavů důležitou roli hraje čas. Kvůli tomu, že klinika sídlí mimo hlavní areál, je někdy obtížné časové limity dodržet. Proto chceme kliniku přestěhovat,“ potvrdil Mladé frontě Dnes náměstek ředitele fakultní nemocnice Josef Židů.
Pokud půjdou práce podle představ vedení nemocnice, mohli by se pacienti stěhovat do nového už na konci roku. Rekonstrukce za 200 milionů s sebou navíc přinese i částečnou obnovu techniky a moderní přístrojové vybavení. „Doufáme, že nákupy zařízení budou financovány z programu Evropské unie, který by měl být vyhlášen v srpnu či září tohoto roku,“ dodal MF Dnes Židů.
Zcela nové prostory v areálu Fakultní nemocnice získá Ústav soudního lékařství. Ten zatím stále sídlí ve sklepeních pod Lékařskou fakultou, což je pro odbornou činnost nevyhovující. „Až nový objekt dokončíme, což bude někdy začátkem příštího roku, bude v něm dočasně působit Fingerlandův ústav patologie, jehož budovu budeme rekonstruovat. Celá akce má několik etap a potrvá do poloviny roku 2012,“ vysvětlil Mladé frontě Dnes náměstek Židů. I v tomto případě rozsáhlé rekonstrukce má nemocnice na práce vyčleněno ze státního rozpočtu asi 200 milionů korun. Stačit to ale nebude a tak chce vedení požádat o navýšení dotace a použije i vlastní prostředky.
Několik novinek už je v provozu. V areálu u Labe už funguje nedávno dokončená zubní pohotovost spolu s moderním implantologickým centrem. Republikovým unikátem je nová psychiatrie, která je podle MF Dnes od roku 1965 první nově postavenou budovou věnovanou psychiatrii. Další modernizace se v předchozích letech významně dotkla přístrojového vybavení a technologií. To prospělo především onkologickým pacientům nebo lidem po těžkých úrazech.
Rozvoj nemocnice tím ale nemá skončit. Další směr vytyčí nový plán rozvoje. „Ten na deset let dopředu stanoví, co budeme a nebudeme stavět,“ vysvětlil deníku ředitel fakultní nemocnice Roman Prymula. Díky předchozímu plánu z roku 1989 se kvalita hradecké fakultní nemocnice podle Prymuly výrazně zvýšila. „Je srovnatelná se západními zeměmi. Technologie už jsou zcela na špičkové úrovni. Díky dotacím z Evropské unie jsme mohli doplnit naše přístrojové vybavení a teď jsme minimálně na evropské špičce,“ řekl MF Dnes Prymula.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme