Královna Eliška poctí svou přítomností Hradec

Poslední prázdninový víkend ozdobí svou přítomností královna Eliška Rejčka. Její výsost bude přihlížet oslavám ve svém věnném městě Hradci. Tento víkend se tedy ponese v historickém duchu a oslavě vzkvétajícího středověkého Hradce, ale pro toho, kdo si bude chtít v neděli protáhnout tělo, je připravena akce "Město na kolech".

Královské slavnosti pro Hradcem milovanou Elišku

Letos se po desáté uskuteční tradiční historické slavnosti, které přivítají ve věnném městě Hradci svou královnu Elišku Rejčku. „Touto akcí si připomínáme významnou epochu v dějinách královského věnného města, kdy si jej za své sídlo zvolila královna Eliška Rejčka,“ uvedli organizátoři z Agentury pro obnovu a uchování historických tradic Armentum. Za pouhých deset let, kdy o Hradec Eliška pečovala, se město dostalo na jeden z vrcholů svého hospodářského a kulturního života, v tehdejším království se tak Hradec těšil velké přízni i politické.

Eliščiny slavnosti budou zahájeny už v pátek v podvečer, kdy se z náměstí Svobody vydá velký ohňový průvod směrem k Velkému náměstí. V sobotu dopoledne se uskuteční slavnostní ceremoniál hradeckých zvoníků, kteří při této příležitosti rozezvučí zvon Augustin. „Pro zájemce o přítomnost při zvonění je připravena možnost vstupu do Bílé věže v čase zvonění přímo ke zvonu. Počet návštěvníků je ale omezen na šest,“ řekl Petr Švihlík z Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti Adalbertinum, ta se na pořádání Slavností královny Elišky podílí také.

V sobotních dopoledních hodinách na Velkém náměstí otevře hradeckým purkmistr také středověký jarmark s ukázkami starých řemesel, která předvedou kovář, tkadlec, šmejdíř, pregéř, pasíř, hrnčíř, dráteník a další z řad nadšenců historických řemesel. Na ukázky lidových řemesel a na lidový jarmark se návštěvníci mohou podívat na Malém náměstí.

Druhá hodina odpolední pak bude dobou příjezdu samotné královny. Eliška Rejčka se svým doprovodem dorazí na královskou tribunu před katedrálou sv. Ducha, odkud bude přihlížet slavnostní ceremonii k příležitosti svého příjezdu. Královně bude vzdán hold, proběhne slyšení a dokonce udělení privilegií. „Po celý den budou diváci na několika scénách rozmístěných po historickém tržišti sledovat vystoupení hudebníků, tanečníků, kejklířů či ukázky práva útrpného. V Žižkových sadech se uskuteční ukázky jezdeckého umění. Program bude zpestřen vystoupením pouličních divadel a ukázkami šermířského  umění středověkých rytířů. Atmosféru celé akce podtrhne rytířské ležení, jehož centrem bude stylově vybavený rytířský stan a středověká katovna,“ lákají pořadatelé nejen pravidelné návštěvníky slavností. Vyvrcholení oslav pak bude mít podobu večerní královské ceremonie spojené s velkým ohňovým divadlem a ohňostrojem.

Nedělní jízda na všem, co má kola

Na jinou strunu v neděli uhodí akce s názvem „Město na kolech“. Město Hradec Králové spolu s Královéhradeckou krajskou asociací Sport pro všechny pořádá už po jedenácté „jízdu hradečáků na všem, co má kola a je poháněno lidskou silou“. „Snahou je propagace zdravého životního stylu, jízdy na kole a na všem co má kola a lidský pohon, na příklad koloběžky, kolečkové brusle, kočárky, vozíky a podobně. Jedná se o spojení sportovních a kulturních aktivit,“ vysvětlují pořadatelé akce.

Starty začínají v neděli od budovy firmy T-Mobile od 10 hodin, poslední start pak bude evidován ještě ve 12 hodin. Trasa závodu povede přes Collinovu ulici, po stezce mezi ulicí Akademika Bedrny, přejede se do Šimkových sadů a vyznačenou trasou dál po ulici Buzulucké, kolem magistrátu města směrem na třídu ČSA, přes Pražský most, pěší zónu, na Masarykovo náměstí. Poté se pojede dál k Baťkovu a Ulrichovu náměstí, odtud bude peleton pokračovat k Pražskému mostu, po Tylově nábřeží pod Tyršův most a po cyklostezce zpět do ulice Collinovy, kde závod začíná i končí. „Za účastnický poplatek 40 korun pro dospělého a 20 korun pro děti dostane prvních 700 účastníků od organizátorů tričko s nápisem akce,“ doplňují organizátoři Města na kolech.

Více o akcích v Hradci Králové najdete v kulturní rubrice.


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Letošní rok bude Hradcem hýbat kultura, město čekají i nové akce

Vedení města Hradce uskutečnilo během ledna pracovní jednání s více než třiceti pořadateli velkých kulturních akcí. Návštěvníky v celém letošním roce čeká pestrý program a více než pět desítek velkolepých událostí. Kromě tradičních akcí jako jsou divadelní Regiony, Rock for…
Čtěte více

Slavnosti královny Elišky ani letecká show září v Hradci nezpestří

Dvě oblíbené hradecké akce, Slavnosti královny Elišky a letecká přehlídka CIAF, se ani v letošním roce neuskuteční. Důvodem tentokrát není pandemie ale finanční problémy. K tomu, že se akce neuskuteční, se rozhodli sami organizátoři. Pořadatelé Slavností královny Elišky i přes…
Čtěte více

Filharmonie vrací částky předplatného, ale také plánuje novou sezónu

Hradecká filharmonie od nového roku vrací částky za zrušené koncerty a s telefonáty přicházejí osobní příběhy jednotlivých návštěvníků. Život bez kultury je hlavně pro abonenty, kteří nevyužívají internet, náročný. Filharmonie ale i v této nejisté době plánuje a připravuje novou…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme