Štítky: | Kraj |

Královéhradecký kraj je nejlepší „místo pro život“

Soutěž mezi kraji má vyvolat také společenskou debatu o hodnotách obyvatel
Soutěž mezi kraji má vyvolat také společenskou debatu o hodnotách obyvatel

Dnes byl Královéhradecký kraj označen jako nejlepší "místo pro život“. 

Svůj titul si vysloužil ve stejnojmenné soutěži, která byla letos vyhlášena podruhé. V roce 2011 náš kraj skončil na druhé příčce. Nyní přeskočil loňského vítěze Plzeňský kraj a Hlavní město Prahu. 

Nízká nezaměstnanost a podprůměrný podíl dlouhodobě nezaměstnaných lidí, to jsou jedny z mnoha předností Královéhradeckého kraje. K dalším přednostem v kraji patří to, že místní úřady a firmy zaměstnávají nejvíce lidí se zdravotním postižením, v hromadné dopravě je nasazen největší podíl bezbariérových spojů a také se můžeme pochlubit výrazně nižší mírou trestné činnosti. O oblast kultury se ve zdejším kraji stará až o 50 % větší počet kulturních institucí, než-li v jiných krajích. 

Prvenství Královéhradeckému kraji zajistila však zejména atraktivita regionu pro investory. „Přes CzechInvest sem plynulo třikrát více peněz, než je celorepublikový průměr.  Ve srovnání s rokem 2011 vzrostly investice dokonce 138krát,“ uvádí to Petr Lutonský z projektu Místo pro život. 

Co se v kraji hodnotilo?

O Místě pro život 2012 nerozhodují ale jen „tvrdá“ data, ale také průzkum mezi 1400 dotazovanými obyvateli a 20 osobnostmi z různých sfér veřejného života.  "V každém kraji České republiky se hodnotí na příklad péče o děti a vzdělávání, zdravotnictví a sociální sféra, pracovní podmínky a kupní síla, volnočasové aktivity a turismus, rozvoj infrastruktury, bezpečnost, občanská společnost a tolerantnost, ekologie a příroda," popsal Lutonský.  

Součástí hodnocení našeho kraje bylo i dotazování přímo mezi obyvateli. „Dotazníkové šetření je zaměřené na spokojenost v místě bydliště, kvalitu života a životní hodnoty a priority obyvatel,“ vysvětlil Lutonský. 

Dalším, kdo rozhoduje o vítězi, je tak zvané kolegium, ve kterém sedí celkem 20 nezávislých, společensky významných osobností. „Mezi jeho členy patří například MUDr. Jan Pirk, přední český kardiochirurg, Petr Zahradník, ekonomický expert a člen NERVu, Rut Kolínská, zakladatelka Sítě mateřských center, Petra Procházková, válečná reportérka a novinářka nebo desetibojař Tomáš Dvořák,“ představil Lutonský některé členy kolegia. 

Co to je „Místo pro život“? 

„Místo pro život je společensky přínosný projekt mapující hodnotový žebříček a kvalitu života českého národa. Jeho hlavním cílem je maximálně a objektivně zmapovat kvalitu života v jednotlivých krajích České republiky a sledovat ji v dlouhodobém horizontu,“ popsal poslání projektu Lutonský. „Místo pro život“ má podle něj vyvolat také diskuzi ve společnosti o tom, které hodnoty zdejší občané uznávají. Dalším cílem je pak poukázat na nejlepší regiony. 

Organizátoři projektu „Místo pro život“ se domnívají, že získaná data mohou motivovat a inspirovat politiky, státní správu i samosprávu, nevládní organizace, podnikatele nebo občany. „Mohou tak vést ke zlepšování podmínek ovlivňujících kvalitu života. Nabízí veřejnosti možnost dlouhodobě sledovat stav jejich regionu a jeho vývoj,“ uvádí organizátoři Místa pro život. 

Druhým nejlepším Místem pro život 2012 je hlavní město Praha. Třetí příčku obsadil Plzeňský kraj. V minulém roce byl nejlepším místem pro život vyhlášen Plzeňský kraj a náš kraj se umístil na druhém místě.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Nejlépe hodnocený příspěvěk ▼
6.12.2012 18:30
Ondřej (neregistrovaný)
Celkový žebříček
Jde někde sehnat celkový žebříček pořadí krajů? Nikde jsem to na netu nenašel. zobrazit | souhlasím (+2) | nesouhlasím (-0)
Nejhůře hodnocený příspěvěk ▼
6.12.2012 19:12
Veronika Volejníková (Administrátor +7)
RE: Celkový žebříček
Dobrý den, výsledky se oficiálně vyhlašovaly až dnes v pět hodin večer, ale my je máme a tady jsou:
Celkové výsledky Místa pro život 2012
1. Královéhradecký kraj
2. Hlavní město Praha
3. Plzeňský kraj
4. Jihočeský kraj
5. Vysočina
6. Liberecký kraj
7. Zlínský kraj
8. Pardubický kraj
9. Karlovarský kraj
10. Jihomoravský kraj
11. Středočeský kraj
12. Olomoucký kraj
13. Ústecký kraj
14. Moravskoslezský kraj
zobrazit | souhlasím (+0) | nesouhlasím (-1)

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
6.12.2012 18:30
Ondřej (neregistrovaný)
Celkový žebříček
Jde někde sehnat celkový žebříček pořadí krajů? Nikde jsem to na netu nenašel.
6.12.2012 19:12
Veronika Volejníková  (Administrátor +7)
RE: Celkový žebříček
Dobrý den, výsledky se oficiálně vyhlašovaly až dnes v pět hodin večer, ale my je máme a tady jsou:
Celkové výsledky Místa pro život 2012
1. Královéhradecký kraj
2. Hlavní město Praha
3. Plzeňský kraj
4. Jihočeský kraj
5. Vysočina
6. Liberecký kraj
7. Zlínský kraj
8. Pardubický kraj
9. Karlovarský kraj
10. Jihomoravský kraj
11. Středočeský kraj
12. Olomoucký kraj
13. Ústecký kraj
14. Moravskoslezský kraj
10.12.2012 09:43
Freddy  (Nováček +20)
spokojenost
ačkoliv jsem věčnej remcal, tak podle toho, co mám možnost probírat s příbuznejma a zámejme, co bydlej v jiných koutech česka, tak jsme na tom ještě opravdu relativně dobře. Práce ještě celkem dost, čistej vzduch, do Hradce a blízkého okolí dobrá dopravní dostupnost. Dál už je to ale horší. Myslím, že zrovna lidi v Broumovském výběžku si nemyslí, že to je nejlepší místo k životu. Ale asi furt lepší než Rumburk.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více

Divadla, filharmonie i archeopark dostanou od kraje finance na provoz

Radní Královéhradeckého kraje schválili poskytnutí finančních prostředků pro čtyři obecně prospěšné společnosti působící v kulturní oblasti v regionu. Jedná se o Klicperovo divadlo v Hradci Králové, Filharmonii Hradec Králové, Divadlo Drak a Archeopark Všestary. Těmto…
Čtěte více

Budoucí centrum ve Vrbenkách bude laboratoří nápadů. Muzeum chce víc komunikovat s veřejností

Zchátralá Vrbenského kasárna by se měla proměnit v unikátní kulturně kreativní centrum, které bude z regionálního i nadregionálního pohledu výjimečné. Královéhradecký kraj chce jejich rekonstrukci financovat také pomocí dotace z Národního plánu obnovy. Z výzvy na Rozvoj…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme